Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ФОП можна буде зареєструвати без участі держреєстратора

ФОП можна буде зареєструвати без участі держреєстратора

28 квітня Кабінет Міністрів України підтримав відповідну постанову.

Уже рік, як послуги у сфері державної реєстрації фізичної особи-підприємця в Україні надаються онлайн за заявами, поданими в електронній формі через Єдиний вебпортал електронних послуг «Дія». За цей час понад 100 тисяч користувачів скористались послугою з державної реєстрації фізичної особи підприємцем в електронному режимі. Після того, як особа авторизується у «Дії» та подає заяву на відкриття ФОП, окрема людина – державний реєстратор – повинна переглянути усі введені дані та прийняти подальші рішення. Водночас таке поняття як «людський фактор» все ще є  і може дати похибку при прийнятті рішення.

«Саме щоб уникнути цього Мін’юст у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та за ініціативи профільного міністра Михайла Федорова розробив проєкт постанови «Про реалізацію експериментального проєкту щодо державної реєстрації фізичної особи підприємцем в автоматичному режимі. Цю постанову вже погодив Кабінет міністрів під час засідання 28 квітня», - повідомив Міністр юстиції Денис Малюська.

За його словами, постановою визначено, що протягом двох років проводитиметься експериментальний проєкт щодо здійснення державної реєстрації фізичної особи підприємцем у автоматичному режимі без участі держреєстратора. Тобто, людина авторизується та подає заявку про відкриття ФОП через портал «Дія». Після цього ця заявка передається до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань для проведення держреєстрації ФОП. Тобто, уся перевірка даних проходитиме у реєстрах без участі людей.

«Автоматизація процедури відкриття ФОП – це ще один крок, аби Україна стала країною підприємців. Допомагаючи розвиватись бізнесу, ми розвиваємо Україну», – додав міністр юстиції.