Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цьогоріч почне реалізовуватися програма стимулювання малозабезпечених сімей до відкриття власної справи

Цьогоріч почне реалізовуватися програма стимулювання малозабезпечених сімей до відкриття власної справи

Зокрема, це передбачає надання безвідсоткової поворотної одноразової допомоги у 15 розмірів мінімальної заробітної плати.

Уряд затвердив Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї, її розмір та умови повернення.

«Головним механізмом стимулювання громадян до повернення на ринок праці є надання безвідсоткової поворотної одноразової допомоги, яка надаватиметься працездатним особам, які не працюють, – членам малозабезпечених сімей для закупівлі обладнання та матеріалів для організації власного бізнесу, - пояснюють у Міністерстві соціальної політики. – Допомога становитиме 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, у якому приймається рішення про її надання».

Передувала рішенню уряду успішна реалізація пілотного проєкту «Рука допомоги», який впроваджувався Міністерством соціальної політики України за підтримки Світового банку у 2017 – 2019 рр. у Харківській, Львівській та Полтавській областях та окремих територіальних громадах Житомирської, Донецької, Чернігівської областей.

За інформацією міністерства, під час пілотного проєкту підприємцями стали 237 малозабезпечених безробітних та вимушених переселенців. За три роки лише 19 з них припинили підприємницьку діяльність, що становить усього 8%.

Сфери діяльності учасників проєкту – найрізноманітніші: від автосервісу до виготовлення меблів, одягу і взуття, від виробництва продуктів харчування до лісного господарства і виконання висотних робіт. А середній місячний дохід становив від 25 до 150 тис. гривень.

«Учасники проєкту «Рука допомоги», які започаткували власну справу, успішно продовжують розвивати свій бізнес і сьогодні, а дехто вже встиг стати роботодавцем і створити нові робочі місця, - зазначають у Мінсоцполітики. - Завдяки тому, що люди отримали достойну роботу або заснували власний бізнес, вони позбулися залежності від соціальних виплат, від чого свій зиск отримала і держава. Адже замість регулярної виплати людям допомоги по малозабезпеченості, компенсації їм комунальних видатків та інших виплат, бюджет почав отримувати від них податки».