Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкриється XI Міжнародна трієнале екологічного плаката «4-й блок»

У Харкові відкриється XI Міжнародна трієнале екологічного плаката «4-й блок»

Цьогоріч вона має назву «Changes» і присвячена аналізу глобальних змін, які стались з людством за останні роки.

Трієнале відкриється у Харкові 22 квітня о 18:30 і триватиме 25 днів до 16 травня. ЇЇ основним простором стане Харківський центр сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр». Загалом буде представлено 950 плакатів дизайнерів з 53 країн світу. Дві третини плакатів будуть цифровими, що відбиває загальні тенденції переходу життя у цифровий світ. А деякі як фізичні об’єкти займуть місце всередині та просто неба навколо  «ЄрміловЦентру», що відбиває намагання людей убезпечити себе й інших від зараження вірусом. Паралельна програма розміститься одразу на 5 локаціях у Харкові, а крім того, роботи «4-го блоку» виставлені у Лос-Анджелесі (США, у межах ініціативи PosterTerritory).

У 2021 році фестиваль відкриється водинадцяте. І, як завжди, його метою є просування екологічних та прогресивних соціальних ідей, відстоювання принципів сталого розвитку та безпечної екополітики засобами мистецтва і дизайну. Цьогорічна трієнале важлива й тим, що вона - чотири рази ювілейна: 30 років - від першого фестивалю, 35 років - від Чорнобильської катастрофи, 10 років - від аварії на Першій Фукусімській АЕС, 100 років Харківській академії дизайну і мистецтв.

Для оцінювання робіт організатори збирають до журі зірок графічного дизайну, серед яких - Анабелла Салем (Аргентина), Аніл Айкан та Джонатан Барнбрук (Великобританія), Микола Коваленко (Словакія), Ілля Павлов (Україна), Бюнг-іл Сан (Південна Корея), Ольга Северіна (США), Сергій Сєров (Росія).

Нагадаємо, трієнале екоплакату «4-й блок» у 1991 році разом з друзями-чорнобильцями та колегами - художниками заснував Олег Векленко, який з того часу є незмінним президентом та артдиректором проєкту. Загалом «4-й блок» розпочався з історії життя Олега Анатолійовича, графіка-дизайнера, тоді - викладача харківського «Худпрому». У травні-червні 1986 року, у найгарячіші місяці Чорнобильської катастрофи, він брав участь у її ліквідації.  Як наслідок, Олег Векленко почав працювати з темами екології та захисту навколишнього середовища у своїй професійній діяльності. Трієнале допомагає доносити ці ідеї до широкого українського та іноземного кола глядачів, до тисяч художників та дизайнерів по всьому світу. За тридцять років існування трієнале у ній взяло участь більш ніж 1000 митців з 53 країн світу, які загалом представили глядачам близько 11000  плакатів екологічного та соціального спрямування.

Стежити за подіями «4-го блоку» можна на сайті http://the4thblock.org/ та у фейсбуці.  

Програма

Теги