Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прем’єр-міністр звітує про перші кроки впровадження Національної економічної стратегії – 2030

Прем’єр-міністр звітує про перші кроки впровадження Національної економічної стратегії – 2030

Постанову № 179 про затвердження стратегії ухвалили 3 березня 2021 року.

Які кроки Стратегії вже почали втілюватися? Розповідає Денис Шмигаль.

1. Створення Бюро економічної безпеки.

Підписаний Володимиром Зеленським Закон №1150-ІХ створює інституційні умови для захисту економічних процесів від тиску силових органів. Цей пункт є також одним з основоположних у векторі «Верховенство права» Національної економічної стратегії. Йдеться про створення належного захисту приватної власності та рівних умов перед законом, що зрештою призведе до підвищення кредитних рейтингів та інвестиційної привабливості нашої держави.

2. Розблокування великої приватизації.

Ухвалення парламентом законопроєкту №4543 усуває останні перешкоди для відновлення приватизації великих державних підприємств. Зменшення ролі держави як власника державних і комунальних підприємств є одним з важливих пріоритетів Національної економічної стратегії - 2030.

3. Введення податкових стимулів для інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями.

Згідно із Законом №1294-ІХ, до 1 січня 2035 року від оподаткування ввізним митом звільняється устаткування та обладнання, що ввозитиметься в Україну для реалізації інвестиційних проєктів. Водночас цю ініціативу закладено у векторі «Промисловість» НЕС - 2030. Податкові стимули сприятимуть модернізації основних засобів на підприємствах, а отже, й посиленню конкурентоспроможності виробленої в Україні промислової продукції.

4. Оновлено рамковий законопроєкт про «Дія City».

Завдяки співпраці з ІТ-індустрією вдалось зробити ще один крок до створення найкращих податкових умов для ведення ІТ-бізнесу в Україні. Оновлений законопроєкт дозволить збільшити інвестиції в український ІТ-сектор.

5. Затвердження юридичного статусу електронних паспортів.

Діджиталізація є наскрізним напрямком НЕС - 2030, оскільки цифрова держава не лише підвищує продуктивність економіки, але й безпосередньо впливає на якість життя громадян. Парламент проголосував за законопроєкт №4355, який прирівняв статус електронних паспортів до їх фізичних аналогів.

6. Верховна Рада ухвалила за основу пакет законопроєктів щодо «податкової амністії».

Згідно з НЕС - 2030, для України амністія капіталу - це насамперед можливість активізувати капітал, що до цього не був задекларований або перебував у тіньовому секторі, та залучити його до інвестиційної діяльності. Адже щорічна вартість капіталу, виведеного в офшорні зони, за різними оцінками, становить понад 10 млрд доларів.

7. Мінфін та Держмитслужба розпочали впровадження інституту авторизованих економічних операторів (АЕО).

Міжнародна торгівля є одним з пріоритетів НЕС - 2030, а оптимізація митних процедур сприяє її пожвавленню. Завдяки спрощенню митних процедур, ця ініціатива полегшує міжнародну торгівлю та дозволяє Україні бути більш інтегрованою в європейські ринки.

«Важливо й те, що НЕС - 2030 стане основою стратегічних та програмних документів усіх профільних міністерств та центральних органів влади. Ця робота активно триває», - додає Денис Шмигаль.