Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Перелік безоплатних послуг у Програмі медичних гарантій – 2021 розширили та деталізували

Перелік безоплатних послуг у Програмі медичних гарантій – 2021 розширили та деталізували

Оновлена програма стартувала 1 квітня.

У Програмі медичних гарантій передбачено 35 пакетів медичних послуг. Бюджет програми на 2021 рік становить 123,5 млрд грн. Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України.

Один з нових пакетів - це «Супровід пацієнтів з туберкульозом на первинній ланці». Згідно зі стратегією розвитку протитуберкульозної служби, у 2021 році до цієї роботи долучиться первинна ланка. Не всі сімейні лікарі будуть працювати з пацієнтами із туберкульозом. Таке рішення буде добровільним. Тариф становить 775 гривень на місяць. До тарифу встановлюються коригувальні коефіцієнти відповідно до результату лікування: коефіцієнт 2 - за місяць, в якому пацієнта вилікували, і 0,75 - за кожен місяць, в якому пацієнт продовжує лікування.

Серед пакетів, які виокремили у 2021 році, - лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Цю медичну допомогу виділили в окремий пакет, адже пацієнти з такими діагнозами потребують тривалої та дороговартісної медичної допомоги. І трансформація системи охорони здоров’я, яка зараз відбувається, покликана знизити катастрофічні витрати на лікування, які несуть пацієнти з онкологією зі своєї кишені. Тариф за лікування пацієнта з онкогематологічними чи гематологічними захворюваннями становитиме 54493 гривні. За лікування дітей заклад отримуватиме втричі більше.

Окремим пакетом, який відділили з амбулаторного, є ведення вагітності в амбулаторних умовах. Жінки зможуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність. У свого сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. При цьому місце проживання чи прописки не має значення. Усе, що потрібно для того, щоб спостерігати вагітність, є у пакеті «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Тобто аналізи, обстеження, консультації та інше будуть безплатними для вагітної у закладах з договором на цей пакет.

Теги