Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З 23 серпня 2021 року цифрові паспорти у «Дії» стануть повними юридичними аналогами звичайних документів

З 23 серпня 2021 року цифрові паспорти у «Дії» стануть повними юридичними аналогами звичайних документів

Верховна Рада у другому читанні підтримала відповідний законопроєкт.

За прийняття документу №4355 «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», що юридично прирівнює цифровий біометричний закордонний паспорт та ID-картку в мобільному застосунку «Дія» до звичайних паспортів, проголосували 302 депутати ВРУ. Про це повідомляють у Міністерстві цифрової трансформації України.

«Україна - перша держава світу, в якій цифрові паспорти у смартфоні стали повними юридичними аналогами звичайних документів. Уже з 23 серпня 2021 року українцям достатньо буде мати з собою цифровий паспорт у смартфоні для будь-якої життєвої ситуації. І користувачі «Дії» більше не стикатимуться з ситуаціями, коли цифровий паспорт не приймають, - зазначають у міністерстві. - Це значно спростить життя українцям та дасть старт масштабній цифровізації бізнесу та держави. До того ж цифрові паспорти не лише набагато зручніші, ніж паперові, а й безпечніші, адже «Дія» не зберігає персональних даних».

Прийняття законопроєкту є одним з найважливіших кроків до запровадження режиму «без паперів» в Україні - державні органи не матимуть права вимагати паперові документи, якщо необхідна інформація вже є у реєстрах.

Цифрові паспорти можна буде пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетинання державного кордону, в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.