Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На форумі «Україна 30» обговорили реформу Державної податкової служби

На форумі «Україна 30» обговорили реформу Державної податкової служби

У заході взяв участь заступник голови ДПС України Євген Олейніков.

«Дискусію щодо податкової служби я спостерігаю останні років 20. Єдине, в чому сходилися усі експерти, - це в тому, що ця реформа потрібна. Були намагання зробити реформи всі разом, об'єднавши з Міндоходів. Ця спроба завершилася невдало. Друга спроба - створення фіскальної служби. Але ми маємо розуміти: чим більше інституція, чим більше повноважень вона має, тим більше навантажень виникає на її керівника. Якщо керівництво великою системою - це посильна задача, то намагання провести системні зміни, а фіскальна служба об'єднувала у собі митний контроль, податкову справу та правоохоронну функцію, виявилося занадто для будь-якої людини. Враховуючи потребу в системному реформуванні, позиція, яка була підтримана міжнародними партнерами, полягає в тому, щоб розділити ці служби на три складові: окремо - правоохоронна функція, митна та податкова справи. Провести реформу кожної зі складових і далі її реалізовувати в інших формах, але після того, коли цілі реформи будуть досягнуті. Це рішення є правильним», - зазначає Євген Олейніков.

Заступник голови ДПС підкреслив, що завдання служби - створити умови, за яких бізнес сплатить податки до бюджету держави.

«Реформа податкової служби фактично розпочалася у 2018 році. Моя особиста позиція та команди податкової служби: головне питання будь-якої реформи - якої мети ми намагаємося досягти. Реформування заради реформування не створює нічого, окрім проблем. На початковому етапі були визначені вірні цілі, але з однією великою помилкою. Перша місія, яка була сформульована ще у 2018 році, - ефективно адмініструємо податки, надаємо якісні послуги та, як наслідок, забезпечуємо надходження до бюджету», - розповів Євген Олейніков.

Він додав, що ключовою помилкою цієї місії було те, що Державна податкова служба не може забезпечувати сама по собі надходження до бюджету.

«Ми не займаємося підприємницькою діяльністю, не займаємося бізнесом. Податки сплачує бізнес. Це необхідно усвідомити, і ми стоїмо на цій позиції. Завдання податкової служби - створити ті умови, за яких бізнес сплатить ці податки», - додав Євген Олейніков.

Теги