Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олексій Шабан розповів про те, що робить НБУ для спрощення умов кредитування

Олексій Шабан розповів про те, що робить НБУ для спрощення умов кредитування

Заступник голови Національного банку взяв участь у Всеукраїнському форумі «Україна 30. Малий і середній бізнес та держава».

«Хочу сказати про програму, яку ініціював уряд. Це механізм компенсації урядом кредитних гарантій на портфельній основі. Ця програма дозволить банкам перекладати частину кредитних ризиків з позичальника на державу, що призведе, по-перше, як до здешевлення кредитування через зниження ризику, так і дозволить банкам перейти до кредитування того сегменту малого бізнесу, якому завжди притаманна така риса. Тобто фінансові показники нормальні, та бракує гарного забезпечення», - зазначив Олексій Шабан.

За його словами, програма державної гарантії може стати одним з чинників пожвавлення кредитування для малого і середнього бізнесу.

«З боку НБУ ми розуміємо потреби та риси, притаманні веденню малого і середнього бізнесів, ФОПів, тому ми спрощуємо і вже спростили підходи банків до оцінки ризиків за такими кредитами. І тепер з нашого боку немає жодних жорстких заборон на кредитування. Підходи до оцінки ризиків малих підприємств та ФОПів значно спрощені», - підкреслив Олексій Шабан.

Також заступник голови НБУ повідомив про механізм компенсації урядом кредитних гарантій на портфельній основі.

«По-перше, тренд, який був до 2020-го і у 2020 році - це поява відсоткових ставок як за депозитами гривневими, так і за бізнес-кредитами, поки що на короткострокові періоди. Але ми впевнені в тому, що та стимулювальна позиція, монетарна політика НБУ, якої ми притримуємося, дозволить і в майбутньому стримувати інфляцію, робити її низькою, прогнозованою і таким чином підтримувати низькі ставки за кредитами», - заявив під час виступу Олексій Шабан.

На його думку, кризовий 2020 рік не сприяв розвитку підприємств, зокрема, й малого бізнесу. Саме тому нині активно працюють над зниженням частки кредитів, що не працюють.

«По-друге, минулий рік, рік кризи, призвів до того, що наслідки обмеження ділової активності відчули, в тому числі, й малі підприємства. Минулого року ми спонукали банки для своєчасних реструктуризацій кредитів для тих позичальників, які зазнали втрат від коронакризи. Також разом з банками ми працюємо над зниженням частки кредитів, що не працюють, і за минулий рік частка NPL у портфелях банків знизилася з 48,4 до майже 41%. Усе це допомагає банкам очищувати свої баланси, отримувати ресурс, у тому числі більш дешевий ресурс. Можливо, як наслідок цих дій уже минулого року ми побачили активізацію кредитування, і саме в сегменті малого і середнього бізнесу ми зафіксували найбільше зростання», - сказав Олексій Шабан.