Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські журналісти та громадські діячі вакцинуються від COVID-19

Харківські журналісти та громадські діячі вакцинуються від COVID-19

13 березня щеплення вакциною Covishield на базі Харківської обласної клінічної лікарні отримали 70 осіб, серед яких 13 – журналісти ТРК «Україна» та UA: Суспільне, блогери та громадські активісти.

Як пояснила заступниця генерального директора обласної клінічної лікарні з медичної частини Олександра Цівковська, флакон з вакциною Covishield розрахований на 10 осіб. Вакцину потрібно використати протягом 6 годин після відкриття флакону. У разі, коли хтось із запланованих для проходження щеплення медиків не може пройти процедуру, залишок вакцини використовуються для активістів, які мають бажання вакцинуватися – і написали відповідну заяву в Департамент охорони здоров’я Харківської ОДА.

«Трапляється таке, що серед медичних працівників, які приходять до кабінету щеплення, виявляють протипоказання для проведення вакцинації. Тоді ми залучаємо громадських діячів, журналістів та блогерів відповідно до списків Департаменту охорони здоров’я. Ми їх обдзвонюємо – і вони оперативно приїжджають, щоб у нас не залишалися дози у флаконі», - розповіла Олександра Цівковська.

Вона зазначила, що для проходження вакцинації бажано мати декларацію з сімейним лікарем. Тоді людина вже зареєстрована в електронній базі – і процес вакцинації проходить швидше.

«У зв’язку з тим, що не всі мають декларації із сімейними лікарями, у нас є черга при внесенні вакцинованих в електронну систему», - пояснила заступниця керівника ОКЛ.

Серед вакцинованих 13 березня - обласний координатор Громадянської мережі «Опора» у Харківській області Микола Зінченко.

«Я вважаю, що COVID-19 є небезпечним для людей. У мене зараз особисто батьки лежать у цій лікарні на лікуванні, у доволі такій тяжкій формі. Я розумію, що це хвороба смертельна і дуже небезпечна, тому вважаю, що вакцинуватись дійсно потрібно. В мене абсолютно не було страхів щодо вакцинації, адже вакцина сертифікована, багато хто нею вже вакцинувався. Тому не бачу приводів боятися. Все пройшло швидко, нормально, безболісно», - розповів громадський діяч.

Харківський блогер Павло Пахоменко вважає за необхідне популяризувати науковий та експертний підхід – як у питаннях вакцинації, так і в інших напрямках, що стосуються кожного.

«Я подав заявку на Департамент охорони здоров’я обладміністрації і мене покликали. Подзвонили і сказали, щоб я приходив сьогодні швидко. Сьогодні субота, я був вільний і прийшов, - розповів Павло. - Питання вакцинуватися чи ні - навіть не стояло, тому що це адекватна, нормальна реакція. Про це говорять усі, хто є експертами в цій галузі. Вакцинація обов’язкова. І якогось страху в мене не було абсолютно. Процес дуже легкий, я нічого не відчув, займає секунду. Вакцинувалися - і все готово. Почуваю себе чудово, всім рекомендую, обов’язково вакцинуйтеся».

Нагадаємо, щоб отримати безкоштовне щеплення під час другої хвилі вакцинації, громадяни повинні звернутися до сімейного лікаря. Також можна записатися в чергу на вакцинацію у мобільному додатку «Дія» або за номером «гарячої лінії» 0 800 60 20 19.