Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цього року програму «Доступні ліки» розширять препаратами для діабетиків

Цього року програму «Доступні ліки» розширять препаратами для діабетиків

На медпрепарати для лікування цукрового та нецукрового діабету передбачено понад 1 мільярд гривень.

«У 2021 році програма реімбурсації, за якою пацієнти отримують ліки безоплатно або з доплатою, буде розширена. Її бюджет становитиме 2,8 млрд грн, - зазначив очільник Національної служби здоров’я України Андрій Віленський. - Ми розуміємо, що проблема захворюваності на діабет в Україні є вкрай актуальною. І кількість пацієнтів, яким потрібен інсулін, щороку зростає. Тому і система, за якою пацієнтів забезпечують інсулінами, змінюється».

За словами Андрія Віленського, з другої половини року НСЗУ адмініструватиме програму реімбурсації лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах цукрового та нецукрового діабету.

«Мова про інсуліни та десмопресин. На лікарські засоби для лікування цукрового та нецукрового діабету передбачено понад мільярд гривень на 6 місяців, - зазначає очільник служби. - НСЗУ в межах програми медичних гарантій укладатиме договори про реімбурсацію протягом періоду з 1 липня по 31 грудня 2021 року таких лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах пацієнтів з цукровим та нецукровим діабетом».

Також пропонуються зміни у модель ціноутворення препаратів інсуліну і категоризацію пацієнтів, які потребують цих препаратів. Національна служба здоров’я стане єдиним платником за програмою. Усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник НСЗУ, як це зараз відбувається з програмою «Доступні ліки».

«Наша мета - зробити інсуліни доступними для усіх пацієнтів, яким потрібні ці препарати. Нам дуже важливо, щоб перехід програми реімбурсації інсуліну відбувся без жодних ускладнень. Повторюю, що це є нашою спільною відповідальністю перед пацієнтами», - запевняє Андрій Віленський.