Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Господарський кодекс заважає розвитку нашого суспільства. Олексій Кот

Господарський кодекс заважає розвитку нашого суспільства. Олексій Кот

Доктор юридичних наук, професор, заступник керівника робочої групи з питань рекодифікації Цивільного кодексу Олексій Кот розповів про структурні проблеми Господарського кодексу.

«Перша частина Господарського кодексу - це лозунги, які перекочували до цього нормативного акту ще з радянських часів. Це ідеї про правовий господарський порядок. Друга частина - це окремі положення, які абсолютно незрозумілі для іноземних інвесторів. Вони незрозумілі навіть для юних студентів. Йдеться про сузір'я державних та недержавних підприємств, про право господарського відання, про право оперативного управління. Третя частина - це все те, що було у Цивільному кодексі і було фізично висмикнуто з нього під час одночасного ухвалення і цивільного, і господарського кодексів. Була поставлена задача певною мірою узгодити ці два акти», - розповів Олексій Кот.

Він наполягає на тому, що Господарський кодекс заважає розвитку держави і суспільства.

«Цивільний кодекс охоплює абсолютно всі сфери приватного правового регулювання. Це стосується і відносин між фізичними особами, і відносин, в яких беруть активну участь підприємці, держава та відповідні державні утворення. Жодних проблем з цим не було. Однак, потрібно віддати належне: наші колеги - господарники непогано відчули цей момент. Вони натиснули на відповідні кнопки, і тому ми маємо квазі-дуалізм у приватному праві. Ми маємо Господарський кодекс та Цивільний кодекс, - сказав Олексій Кот під час свого виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя». - Вся ця ситуація доволі відома, вона не потребує додаткових коментарів. Чому ми наполягаємо на тому, що Господарський кодекс не просто не потрібен, він заважає розвитку нашої держави, нашого суспільства в цей час. Об'єктивно ми розуміємо, що цей розвиток не є можливим без належного підкріплення розвитку української економіки з боку іноземних держав, з боку іноземних інвесторів».

Теги