Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Результати реформи децентралізації має відчути кожен громадянин. Денис Шмигаль

Результати реформи децентралізації має відчути кожен громадянин. Денис Шмигаль

Це прем’єр-міністр сказав під час засідання Ради розвитку громад та територій, що проходить за участю Президента Володимира Зеленського 25 лютого в межах форуму «Україна 30».

Україна за дуже короткий час пройшла той шлях, який інші країні проходять десятиліттями, і сьогодні потрібно ще багато зробити, щоб результати реформи адміністративно-територіального устрою відчув кожен громадянин, сказав Денис Шмигаль.

Президент України під час свого виступу зазначив, що всіх представників влади об’єднує один роботодавець - це громадяни України. І рівень їх життя, безпеки, здоров’я, освіти, комфорту, добробуту та інших важливих речей, за його словами, залежить від рівня взаємодії влади.

«Особливо, коли реформа децентралізації нарешті не імітується, а реально втілюється у життя - активно та успішно. Одним з доказів цього є офіційна резолюція наших європейських партнерів, які закликають вивчати наш досвід та поширювати його в інших країнах», - зауважив Президент України Володимир Зеленський.

Денис Шмигаль також підкреслив, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні визнана однією з найуспішніших і серед українського суспільства, згідно з дослідженнями соціологічних компаній.

«Ми продовжуємо рухатися до завершення реалізації цієї реформи. Впевнений, синергія та співпраця між усіма представниками влади буде народжувати правильні механізми й документи, які позитивно сприйматимуть люди», - зазначив очільник уряду.

Він наголосив, що потрібно продовжити роботу над покращенням надання громадянам державних послуг, аби вони ставали доступнішими й швидшими. Зокрема, за його словами, уряд цього року має завершити впровадження ініціативи Президента України paperless government, тобто «управляння без паперів». 

«Крім цього, доступність державних послуг також реалізується через ЦНАПи, яких в Україні вже майже 900. Центри мають бути в кожній громаді, тому це завдання ми маємо реалізувати разом, об’єднавши наші зусилля», - підкреслив прем’єр-міністр.

Як він зауважив, в Україні було сформовано фактично нову територіальну основу. І щоб механізми демократії на місцях почали працювати на повну потужність, ще треба зробити низку таких кроків:

- завершити подальшу децентралізацію повноважень на принципах субсидіарності; 

- забезпечити ефективний перерозподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на різних територіальних рівнях;

- синхронізувати мережу територіальних органів центральних органів виконавчої влади з новим адміністративно-територіальним устроєм; 

- осучаснити службу в органах місцевого самоврядування; 

- врегулювати питання комунальної власності.

«Реформа адміністративного територіального устрою - це не лише про додаткові можливості, але й про посилення відповідальності за організацію добробуту громадян на місцях. Надані в результаті реформи фінансові та управлінські можливості дозволили громадам успішно реалізувати місцеві ініціативи, і все більше громад продовжують розкривати власний потенціал. Тепер у межах децентралізації треба посилити взаємодію між органами державної влади та місцевим самоврядуванням», - зазначив прем’єр-міністр.