Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«Радий чути, що двері НАТО для України відчинені». Володимир Зеленський

«Радий чути, що двері НАТО для України відчинені». Володимир Зеленський

Президент України та Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг обговорили актуальні питання реалізації євроатлантичного курсу країни та можливості поглиблення практичної співпраці.

Глава держави відзначив важливість активізації політичного діалогу з НАТО у поточному році для подальшого розвитку відносин України з Альянсом.

Сторони позитивно оцінили співпрацю між Україною та НАТО в подоланні пандемії COVID-19. Президент подякував за рішення придбати медичне обладнання для України з цільового фонду Альянсу. Генеральний секретар НАТО позитивно відзначив внесок України, зокрема, авіакомпанії «Антонов», у постачання медичної допомоги.

«Україна готова й надалі взаємодіяти з Альянсом у стратегічних авіаційних перевезеннях у межах програми НАТО SALIS (Strategic Airlift International Solution)», – зазначив Володимир Зеленський.

Він наголосив, що Україна продовжує євроатлантичні реформи та відповідну модернізацію сектору безпеки й оборони, а також залишається відданою посиленню верховенства права та викоріненню корупції.

Єнс Столтенберг позитивно відзначив беззаперечний прогрес у багатьох питаннях і зосередженість України на продовженні реформування оборонного сектору. Володимир Зеленський додав, що Україна налаштована на реформування антикорупційного сектору та впровадження актуальної судової реформи.

Було відзначено пріоритетність розвитку Україною у статусі партнера з розширеними можливостями нових форм співпраці з НАТО, що має прискорити процеси подальшого наближення нашої країни до Альянсу. Президент подякував Генеральному секретарю за підтримку євроатлантичних прагнень України.

«На сьогодні найбільш актуальним для України є питання перспективи отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Радий чути, що двері НАТО для України відчинені. Дякую, що ви особисто й члени Альянсу підтримують нас у бажанні досягти членства у НАТО. Наша найближча мета – ПДЧ. Ми серйозно ставимося до реформ, оскільки це – насамперед, зміцнення нашого оборонного сектору», – сказав Володимир Зеленський.

Єнс Столтенберг зазначив, що законопроєкт про реформування Служби безпеки України (проєкт закону «Про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України». – Ред.), який зараз перебуває у парламенті, допоможе пришвидшити рух до євроатлантичного шляху.

Президент наголосив на актуальності взаємодії з НАТО для підтримання безпеки в Чорному морі. Він висловився на підтримку розширення масштабів діяльності Альянсу в Чорноморському регіоні та зазначив, що Україна зацікавлена у збільшенні присутності сил країн – членів НАТО у Чорному морі.

Генеральний секретар Альянсу зауважив, що Організація докладатиме зусиль до збільшення присутності в Чорному морі і вже почала це робити. Він наголосив на тому, що й НАТО, і країни – члени Альянсу на двосторонній основі мали б посилити свою допомогу у підготовці Збройних сил України. Єнс Столтенберг зазначив, що наполягатиме на цьому. Він також зауважив, що Альянс думатиме, як посилити підтримку військових сил України у межах нинішнього комплексного пакета допомоги. Він також подякував за участь України у місіях НАТО.

«Ми продовжуємо нашу участь у місії НАТО в Афганістані «Рішуча підтримка». Україна готова брати участь у поточних та майбутніх операціях Альянсу», – запевнив Президент.

Володимир Зеленський запросив Єнса Столтенберга взяти участь в урочистих заходах з нагоди 30-річчя незалежності України та в саміті «Кримської платформи» у серпні цього року. Генеральний секретар НАТО повідомив, що серйозно розглядає цю можливість.