Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До трагедії у Харкові призвело свідоме порушення правил пожежної безпеки. Олексій Чернишов

До трагедії у Харкові призвело свідоме порушення правил пожежної безпеки. Олексій Чернишов

Про результати роботи Урядової комісії з розслідування причин пожежі у будинку для літніх людей Міністр розвитку громад та територій розповів 24 лютого в ході засідання Кабміну.

«Урядова комісія встановила, що до трагедії, яка забрала життя 15 людей, призвело грубе та свідоме порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, а також підключення до будівлі електро- та газопостачання без отримання спеціальних дозволів», – наголосив міністр.

За його словами, до трагедії призвів комплекс причин та передумов. Будівля була не пристосована для проживання осіб літнього віку, заклад не був внесений до Реєстру надавачів соціальних послуг. Окрім того, в закладі не було кваліфікованого медичного персоналу.

За період дії Урядової комісії низка місцевих та державних органів паралельно проводили перевірки подібних закладів всією країною. Облдержадміністрації виявили 786 незареєстрованих недержавних закладів. 620 з них ОДА перевірили.

Своєю чергою Національна поліція встановила 1459 об’єктів підвищеного ризику, виявила 59 нелегальних закладів та встановила 292 порушення.

Фахівці ДСНС перевірили 1353 об’єкти, виявили 15000 порушень та 1378 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Перевірки ДСНС триватимуть до 30 квітня.

Олексій Чернишов також додав, що завданням комісії було не тільки визначення причини конкретної пожежі, а й напрацювання плану дій, який не допустить таких трагедій у майбутньому.

«За період роботи комісії розроблено та прийнято низку постанов уряду щодо Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, що поступово виводить велику частину ринку соціальних послуг «з тіні». Водночас на базі Кабміну створена робоча група з удосконалення законодавства, яке регулює ринок соціальних послуг. Результатом її роботи стануть пропозиції подальшого реформування цієї сфери», – підкреслив Олексій Чернишов.

Низка важливих завдань, що удосконалять сферу надання соціальних послуг, покладена на  Мінсоцполітики – держорган, що відповідає за цю сферу. Зокрема, Мінсоцполітики має напрацювати законодавчі зміни для:

- обов’язкової реєстрації в Реєстрі суб’єктів господарювання, що надають соціальні послуги;

- ліцензування 6 соціальних послуг;

- запровадження діяльності соціальної інспекції з правом надання приписів;

- переходу до фінансування соціальних послуг за принципом «гроші ходять за отримувачем»;

- удосконалення механізмів співфінансування соціальних послуг з державного та місцевого бюджетів

- розробити алгоритм припинення діяльності суб’єктів господарювання, діяльність яких не відповідає критеріям;

- підготувати зміни до постанов КМУ в частині спрощення процедури отримання соціальних послуг (мінімізація кількості документів).

Також голова Урядової комісії повідомив, що лікування постраждалих при пожежі забезпечується за кошти Харківського міського бюджету та за кошти НСЗУ. Харківська мерія фінансуватиме поховання загиблих.

Окрім того, сім’ї загиблих та постраждалі особи отримають матеріальну допомогу в розмірі 10 тисяч гривень. Відповідне рішення сесія Харківської облради ухвалить 4 березня.