Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні перейдуть на електронні трудові книжки

В Україні перейдуть на електронні трудові книжки

5 лютого Верховна Рада схвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі».

Законом запроваджується облік трудової діяльності працівника в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

«Електронна трудова книжка дасть можливість уповноваженим органам призначати людині пенсію автоматично без звернення та збирання документів за всю її трудову діяльність, - пояснюють у Міністерстві соціальної політики України. - Тобто, як в усіх цивілізованих країнах, коли настає право на соціальну виплату/пенсію, держава інформує про можливість її отримання та розрахунковий її розмір».

За людиною буде зберігатися право вибору для покращення запропонованого розрахункового розміру, а саме:

- або людина надає відомості про отримувану заробітну плату за період до 2000 року (до запровадження персоніфікованого обліку),

- або відтермінує свій вихід на пенсію для одержання підвищення до пенсії на 0,5–0,75 % за кожний повний місяць роботи після досягнення пенсійного віку, або використовує право на призначення пенсії.

Враховуючи, що в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування є відомості про 13 млн працівників, його наповнення даними, які містяться в паперових трудових книжках, буде проведено у перехідний період протягом 5 років.

Наповнення відомостей відбуватиметься:

- як роботодавцем, так і безпосередньо застрахованою особою;

- через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України у вигляді сканованих або оцифрованих копій передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо) з обов’язковим накладанням страхувальником або застрахованою особою кваліфікованого електронного підпису.

У міністерстві зазначають, що оригінал паперової трудової передається на зберігання працівнику як офіційний документ. Якщо працівник виявить бажання продовжити її ведення, то роботодавець на його вимогу буде зобов’язаний паралельно з електронним обліком трудової діяльності також внести до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення.