Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Усі 9-класники матимуть змогу перейти до 10-х класів. МОН

Усі 9-класники матимуть змогу перейти до 10-х класів. МОН

Переформатування мережі закладів середньої освіти, які здійснюють місцеві органи влади, не призведуть до масового закриття шкіл.

Це сказав Міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет.

«Усі випускники 9 класів зможуть здобути повну загальну середню освіту, тобто, закінчити 10 і 11 клас. Процеси переформатування мережі закладів освіти, які здійснюють органи місцевого самоврядування в межах реформи децентралізації, не призведуть до масового закриття шкіл», - сказав міністр.

За його словами, в 2021 році зарахування до старшої школи відбуватиметься за встановленим порядком.

«Як і торік, воно відбуватиметься після видання наказу про переведення учнів 9-х класів у тому ж закладі освіти. Хіба що учень захотів перевестися до іншого закладу або з інших підстав», - сказав Сергій Шкарлет.

Міністр зауважив, що триває реформа шкільної освіти, яка передбачає кілька етапів.

«Якісна освіта не повинна залежати від того, чи школа розташована у великому місті чи маленькому селі. Вирішити цю проблему плануємо до 2027 року, коли в освіті зникне будь-яка дискримінація якості за низкою фінансових, регіональних чи інших подібних факторів. Реформа Нової української школи є тривалою та поетапною. Низку трансформацій ми плануємо завершити до 2027 року, після чого старша школа (тобто 10, 11, 12 клас) стане профільною і трирічною. Така система почне діяти з 1 вересня 2027 року, як це прописано в законах «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту», - пояснив очільник МОН.

За словами Міністра освіти та науки, рішення про створення мережі ліцеїв, у яких буде старша школа, згідно з чинним законодавством прийматимуть обласні або міські ради (в містах із населенням понад 50 тисяч).

«Але це не означає, що профільні ліцеї створюватимуться лише в обласних центрах чи великих містах. Насправді створення ліцею залежатиме від спроможності такої обласної чи міської ради, засновників таких ліцеїв створити відповідну матеріально-технічну базу. Адже ми говоримо про єдиний підхід до стандарту і якості навчання, який має відбуватися в усіх закладах старшої школи одночасно і на єдиному рівні», - сказав Сергій Шкарлет.

Теги