Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Департаменті АПР розповіли про «дорожню карту» реалізації земельної реформи

У Департаменті АПР розповіли про «дорожню карту» реалізації земельної реформи

Про плани уряду щодо реалізації реформи у 2021 році розповів під час наради 27 січня директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської ОДА Сергій Прокопченко.

Він розповів учасникам наради з керівниками сільгосппідприємств та органів місцевого самоврядування про низку законопроєктів у сфері земельних відносин, які необхідно прийняти Верховній Раді України до відкриття вільного обігу земель. Деякі з них прийняті в першому читанні, деякі відправлені на повторне друге читання, зокрема, проєкт про земельну дерегуляцію (№ 2194), про земельні електронні аукціони (№ 2195), про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (№ 3205/2).

«Водночас Головним управлінням Держгеокадастру у Харківській області вже передано землі сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність територіальних громад площею понад 172 тис. га», - повідомив Сергій Прокопченко.

Керівники територіальних громад, які були присутні на нараді, повідомили про випадки втрати громадою земель за принципом «мовчазної згоди».

Сергій Прокопченко розповів, що для запобігання таким випадкам парламент прийняв закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель», який набере чинності 24.07.2021.

«Законом передбачено розроблення нового комплексу документації на площу територіальних громад – Комплексного плану просторового планування території громади. План буде єдиний для всієї території громади. Органам місцевого самоврядування надається можливість здійснювати просторове планування території громади як у межах, так і за межами населених пунктів», - пояснив директор Департаменту АПР.

Просторове планування буде пов’язане зі стратегією та програмою соціально-економічного розвитку громади.

«Однією зі складових плану просторового планування території громади є виділення масивів земель, призначених для надання в межах безоплатної приватизації, що плануються на аукціон чи передачу у власність або користування», - уточнив Сергій Прокопченко.

Таке планування буде обов’язковим для всіх територіальних громад.