Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

107 вчителів початкових класів Харківщини зареєструвалися для проходження сертифікації педагогічних працівників

107 вчителів початкових класів Харківщини зареєструвалися для проходження сертифікації педагогічних працівників

27 січня у Харкові відбувся круглий стіл «Сертифікація вчителів: місія можлива».

Захід організували Державна служба якості освіти України, управління Служби у Харківській області, Департамент науки і освіти обласної державної адміністрації, Харківський регіональний центр оцінювання якості освіти та Харківська академія неперервної освіти.

У круглому столі взяли участь учителі, які успішно пройшли сертифікацію у 2020 році, експерти та керівники закладів загальної середньої освіти області.

В обговоренні підсумків проведення сертифікації вчителів у 2020 році взяли участь заступник директора Департаменту науки і освіти ХОДА Володимир Ігнатьєв, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко, ректорка Харківської академії неперервної освіти Любов Покроєва, директори шкіл та учителі.

Захід відкрив Іван Юрійчук, директор департаменту акредитації та моніторингу Державної служби якості освіти України, який зазначив, що сертифікація є зовнішнім оцінюванням професійних компетентностей педагогів, впровадженим для підтримки та стимулювання вчителів до саморозвитку і професійного зростання.

Світлана Вольянська, начальниця управління Державної служби якості освіти у Харківській області, повідомила, що за результатами другого року пілотування сертифікації збільшилась кількість учителів початкових класів, які успішно долають всі етапи. Торік 49 учителів Харківщини отримали сертифікати. Цього року 107 педагогів мали можливість зареєструватися для проходження сертифікації, станом на 26 січня квота Харківської області повністю вибрана. Додатковий етап реєстрації триватиме до 31 січня, подати заяви зможуть всі охочі вчителі початкових класів, які працюють на відповідній посаді за основним місцем роботи та мають стаж педагогічної роботи не менш ніж два роки.

Учителі поділилися досвідом участі в сертифікації, обмінялися враженнями щодо вивчення практичного досвіду їхньої роботи у дистанційному режимі.

Учасники круглого столу також обговорили питання удосконалення процедури сертифікації.

Нагадуємо, що у 2021 році перший етап сертифікації педагогічних працівників − незалежне тестування − відбудеться 27 лютого.

Другий етап – самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності – проводитиметься протягом березня – квітня 2021 року.

Третій етап – вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації – відбудеться у вересні – листопаді 2021 року.

Процедура сертифікації є добровільною і має на меті пошук агентів змін Нової української школи,  які готові впроваджувати та поширювати методики компетентнісного навчання.