Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В історичній будівлі комори в музеї Сковороди планують зробити виставкову та конференц-зали

В історичній будівлі комори в музеї Сковороди планують зробити виставкову та конференц-зали

Зі станом об’єкту та планами його реставрації ознайомилася голова Харківської обласної державної адміністрації Айна Тимчук 27 січня під час робочої поїздки в Богодухівський район.

Комора, розташована на території Національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди, - пам'ятка архітектури XIX століття. За словами директорки музею Наталі Мицай, історична будівля давно потребує відновлення. Проєктна документація для реставрації об’єкту була розроблена ще у 2012 році. У 2020-му у зв’язку з набранням чинності нових будівельних норм та стандартів, які стосуються інклюзії, пожежної безпеки, вимог до облаштування мереж газопостачання та теплопостачання, було проведено коригування проєктно-кошторисної документації.

«Ми сподіваємося, що отримаємо фінансування на проведення робіт і будемо працювати в коморі. Вона нам украй потрібна, у нас не вистачає площ, які можна використовувати для проведення заходів, інтерактивних програм, фестивалів, майстер-класів. У коморі ми хочемо зробити виставкову і конференц-зали», - розповіла Наталя Мицай.

За інформацією головного інженера проєкту з реставрації комори Андрія Редька, роботи передбачається проводити у два етапи.

«Перший пусковий комплекс містить роботи з установлення дизель-генератора, влаштування блоково-модульної котельні, систем зовнішнього газопостачання та зовнішніх теплових мереж. Другий комплекс передбачає роботи з влаштування внутрішніх систем опалення та вентиляції будівлі комори, оздоблювальні роботи, реставраційно-відновлювальні роботи щодо цоколя та фасаду будівлі комори та влаштування покрівлі», - розповів Андрій Редько.

Проєкт розрахований на два роки.