Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Центр громадського здоров’я МОЗ України нагадує про правила безпеки під час Різдвяних свят

Центр громадського здоров’я МОЗ України нагадує про правила безпеки під час Різдвяних свят

Цьогоріч Різдво проходить без суворих обмежень: церкви і храми не будуть закривати, але вірянам не слід забувати про карантинні обмеження та треба підійти до звичних ритуалів відповідально.

«Насамперед варто пам’ятати, що люди старші за 60 років перебувають у групі найбільшого ризику - їм необхідно залишатися вдома й не наражатися на небезпеку, - попереджають у Центрі. - Кожен може долучитися до богослужіння, переглядаючи онлайн-трансляції вдома, аби уникнути великих скупчень людей».

Якщо ви будете відвідувати богослужіння, дотримання простих рекомендацій може уберегти вас і ваших близьких:

-  надіньте маску, слідкуйте, аби вона закривала й ніс, і рот;

- дотримуйтесь гігієни: користуйтеся антисептиками з вмістом не менш ніж 60 % спирту, не торкайтесь обличчя, особливо очей, рота, носа; дотримуйтесь етикету кашлю: кашляйте та чхайте в згин ліктя чи одноразову хустинку;

- дотримуйтесь фізичної дистанції - релігійні заходи можуть проходити в приміщенні за умови присутності більш ніж однієї особи на 5 кв. метрів, на відкритому повітрі за умови дотримання дистанції 1,5 метра між присутніми;

- якщо ви або ваші близькі мають симптоми грипу або COVID-19, залишайтеся вдома;

- у храмах необхідно посилити заходи протиепідемічної безпеки, використовувати засоби дезінфекції, зокрема - для підтримання чистоти ікон та інших святинь;

- необхідно дотримуватись правил гігієни під час причастя і подавати часточки з дискоса в руки. Для обтирання губ слід використовувати одноразові серветки, а для запивання - одноразовий посуд.

- Достатнім виявом шанування святинь (хреста, ікон, святих мощей) є поклін перед ними, без цілування;

- допускати практику загальної сповіді.

Колядникам варто дотримуватися всіх обов’язкових норм - носити маску, дотримуватися правил особистої гігієни, фізичної дистанції та не заходити до будинків, а перебувати на вулиці.

«Залишатися вдома - найкращий спосіб захистити себе та інших. Щасливого і безпечного Різдва!», - резюмують у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Теги