Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За сприяння служби зайнятості Харківщини цього року працевлаштовано понад 400 людей з інвалідністю

За сприяння служби зайнятості Харківщини цього року працевлаштовано понад 400 людей з інвалідністю

Серед зареєстрованих на обліку у службі зайнятості осіб з інвалідністю 18% – це люди віком до 35 років, 44% - жінки, 15% - жителі сільської місцевості.

Рівень працевлаштування становив понад 25% у порівнянні з 19% по всій Україні.

22 безробітних працевлаштовані з компенсацією єдиного соціального внеску роботодавцям та суб’єктам малого підприємництва за створення нових робочих місць. Ще 2 людини отримали одноразово допомогу по безробіттю для відкриття бізнесу.

«Наразі на ринку праці міста Харкова і області є невідповідність між попитом та пропозицією робочої сили для цієї категорії громадян. Служба зайнятості сприяє створенню умов для легальної зайнятості з гідною оплатою, надає безкоштовні послуги з підбору роботи, надає допомогу по безробіттю. Організовується навчання та перекваліфікація працездатних осіб з інвалідністю відповідно до їх професійних знань, навичок, потреб ринку праці та рекомендацій медико-соціальної експертної комісії», - пояснив директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко.

За його словами, протягом січня-жовтня 2020 року 170 осіб з інвалідністю проходили професійну підготовку. Навчання було організовано на базі Харківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, у навчальних закладах Харкова й області та безпосередньо на робочих місцях.

Професійне навчання відбувалось за професіями адміністратор, в’язальник трикотажних виробів та полотна, кравець, лицювальник-плиточник, швачка, оператор з оброблення інформації та програмного забезпечення.

«Від роботодавців служба зайнятості отримує інформацію про вакантні робочі місця та посади, на які можуть бути працевлаштовані люди з інвалідністю, - розповідає Володимир Міненко. - За десять місяців поточного року загальна кількість таких вакансій становила понад 3,6 тисячі. Станом на 1 грудня актуальними залишаються близько 1,4 тис. вакансій».

Крім того, у Харківському міському центрі зайнятості працює інклюзивний коворкінг «Доступна зайнятість», де також надаються послуги особам з інвалідністю. 

У жовтні 2020 року між Харківським обласним центром зайнятості та  Громадською спілкою «Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд» було підписано угоду про співпрацю. З початку листопада партнери розпочали впровадження проєкту «Успішні фахівці-масажисти – реалізація права на працю шляхом започаткування власної справи», спрямованого на людей з інвалідністю по зору. Фахівці Харківського міського центру зайнятості розробили програму онлайн-семінарів на теми: «Генеруй бізнес-ідею та розпочни свій бізнес», «Від чого залежить успіх у бізнесі?», «Правові засади ведення бізнесу, у тому числі для осіб з інвалідністю». На сьогодні у дистанційному режимі проведено 18 з 30 годин онлайн-семінарів за участі 58 осіб з інвалідністю. Навчання триває, останнє заняття курсу заплановане на 5 грудня.

Для уточнення інформації можна звертатись до відділу інформаційної роботи та зовнішніх зв’язків  обласного центру зайнятості за тел.: (057) 757-52-72 або е-mail: pr@khcz.gov.ua.