Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині вшанували пам’ять жертв Голодоморів

На Харківщині вшанували пам’ять жертв Голодоморів

28 листопада о 16.00 під час всеукраїнської акції «Запали свічку» символічні вогники запалили на Меморіалі жертвам Голодомору.

Участь в акції взяли заступники голови ХОДА Тарас Пастух, Євгеній Грицьков та Руслан Тихонченко.

«Історія дуже важлива, адже держава, яка не знає свою історію, приречена вчити чужу. А та історія, яку ми згадуємо сьогодні, має закарбуватися в пам’яті кожного українця на все життя», - зазначив Тарас Пастух.

Він наголосив на тому, що знання історії країни, а особливо її трагічних подій, формує свідомість нових поколінь українців, які цінують та готові боронити свою свободу.

«Маємо пам’ятати, які тортури, які муки проходив наш народ, як його хотіли знищити. Коли його намагалися поневолити війнами - це не вдавалося. І тоді вдалися до найбільшого гріха, який можна уявити, – забрати в людей їжу, приректи їх на голодну смерть. Змушувати до страшних речей, які ми сьогодні не можемо собі навіть уявити. Пам’ять про це намагалися стерти, висилаючи людей в Сибір, на інші території, забороняючи про це говорити, сподіваючись, народ забуде історію і стане рабом. Але про такі речі не можна забувати. В незалежній Україні ми здобули можливість говорити, досліджувати свою історію. Сьогодні важливо, особливо для Харківщини, де найбільше людей постраждало від Голодомору, пам’ятати про це. На цій пам’яті виховуються покоління, які цінують свою свободу, які не будуть легковажити нею. Покоління, які не вдасться поневолити», - сказав заступник голови ХОДА.

Свічки в пам’ять про заморених голодом українців також запалили біля будівлі Харківської ОДА.

Пам’ятні заходи 28 листопада відбулися в усіх районах та містах Харківської області.

Крім того, протягом тижня у закладах освіти були проведені в онлайн-режимі тематичні заходи: уроки, бесіди, лекції, семінари, учнівські та студентські конференції за темами: «Скорботна пам'ять поколінь», «Правда про ті роки», «Правові аспекти голодомору в Україні», «Голодомор та його наслідки для українського суспільства», «Голод на Слобожанщині». В бібліотеках, музеях закладів освіти були організовані тематичні виставки літератури, дитячих малюнків, плакатів, стіннівок тощо.