Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили питання розвитку туризму та реставрації Чугуївських штабів військових поселень

У ХОДА обговорили питання розвитку туризму та реставрації Чугуївських штабів військових поселень

12 листопада відбулося відповідне засідання робочої групи.

Захід пройшов під керівництвом заступника голови ХОДА Євгенія Грицькова.

Розпочинаючи засідання, головуючий відзначив, що наприкінці минулого року обласна рада надала попередню згоду на переведення з державної до спільної власності територіальних громад пам’ятки архітектури державного значення XIX століття - штабів військових поселень у місті Чугуєві. Як підкреслив Євгеній Грицьков, в одному з корпусів цього об’єкту з 2010 року на правах оренди знаходиться Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна. Інші корпуси знаходяться у незадовільному стані та потребують реконструкції.

«Цей об’єкт є досить привабливим - це один з туристичних «магнітів» Харківської області, але для того, щоб там виконати необхідні роботи та утримувати музей, необхідно взяти його повністю на баланс обласної ради. Якщо ці приміщення й далі будуть знаходитися в державній власності - вони будуть руйнуватися», - відзначив Євгеній Грицьков.

За даними заступника директора Департаменту культури і туризму ХОДА Олександра Костіна, наразі Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна був поданий як туристичний «магніт» до Державної туристичної агенції, цей об’єкт, включаючи штаби військових поселень, був включений до основних туристичних маршрутів.

«Також зараз з Міністерством культури та інформаційної політики України відпрацьовується питання щодо можливості включення цього об’єкту в перелік проєкту «Велике будівництво в культурі», який стане часткою загальнонаціональної програми «Велике будівництво». Але тут також зіткнулися з проблемами, оскільки об’єкт знаходиться в державній власності», - зазначив Олександр Костін.

У Департаменті культури відзначають, що в перспективі на базі штабів військових поселень потрібно створити музейно-туристичний комплекс. Як зазначив Олександр Костін, передача об’єкту з державної до комунальної власності забезпечить належне функціонування музею Рєпіна. Також сюди можна буде перемістити експозицію місцевого краєзнавчого музею. Усі ці заходи дадуть змогу привернути увагу інвесторів та зберегти пам’ятку архітектури національного значення.

З цим згодна і директорка Художньо-меморіального музею І.Ю. Рєпіна Світлана Бучаста.

«Ця будівля є дуже перспективним об’єктом для створення не просто класичного музею, а музею європейського типу. За обсягом приміщень тут можна дійсно створити центр відпочинку та розваг, інтелектуального розвитку, центр дитячої творчості тощо. Ми можемо стати повноцінним мультикультурним центром. Ця будівля може зацікавити програмою розвитку європейських надавачів технічної допомоги», - сказала Світлана Бучаста.

Тож наразі профільними департаментами ХОДА продовжується робота щодо підготовки комплексних документів з відповідними технічно-економічними обґрунтуваннями об’єкту з метою його передачі у власність громад.