Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«За хвилину до падіння літака хлопці ще були на зв’язку». Олексій Кучер

«За хвилину до падіння літака хлопці ще були на зв’язку». Олексій Кучер

Глава області знаходиться на місці трагедії разом з Міністром оборони Андрієм Тараном і Міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Також у Чугуїв прилетів Президент України.

За попередньою інформацією, яку озвучив Андрій Таран, причиною трагедії могло стати те, що літак під час виконання планового тренувального польоту зачепився крилом за землю.

«За штурвалом постійно знаходився льотчик-інструктор, курсанти сідали у праве крісло для отримання інформації про керування літаком. Попередній аналіз свідчить про те, що літак зачепився крилом за землю, - розповів міністр оборони. - За тією інформацією, що в нас є, двигун не відмовив, він ще мав понад 5 тис. ходу до чергового ремонту. Літак - 77-го року та ще мав би літати без поновлення ресурсу десь 3 роки. Тобто, ресурсу в нього вистачало. Протягом вчора літак здійснив 6 успішних зльотів та 5 успішних посадок. Він мав ще працювати до 23ї години. Тобто, все йшло за планом. Що саме трапилось? Якась технічна неполадка... Детальніша інформація буде після розшифровування чорної скриньки. Зараз вона ще знаходиться у літаку».

За словами глави ХОДА Олексія Кучера, організована робота з родичами загиблих щодо їх прибуття та розміщення.

«Я окремо закріплю людину, яка буде відповідати за контакти з родичами, - сказав Олексій Кучер. - Про що я у першу чергу вчора потурбувався – про організацію прибуття й улаштування родичів. Мене запевнив начальник університету, і зараз я це почув від міністра оборони, що місця – де розмістити батьків, родичів – є. Я додатково підкреслив – якщо необхідна допомога, то, будь ласка, звертайтесь. Наразі ніхто до мене особисто не звернувся».

За інформацією керівництва ХНУПС, родичів загиблих розміщують у Харкові в готелі «Зірка».

Щодо зниклих безвісти, Олексій Кучер повідомив, що наразі на місці трагедії триває рятувально-пошукова операція.

«Ми ще не можемо сказати, що всіх знайшли. Тут уже компетенція слідчих органів. Увесь цей час проводиться огляд місця події. Це дуже важлива процесуальна дія, де встановлюються певні обставини. Працюють близько 10 судмедекспертів у групі зі слідчими. Вони вже завершують усі ці процеси. У мене є всі 27 прізвищ людей, котрі перебували у літаку. Вони з 11-ти областей України. Але ми не можемо повідомити – хто саме ті три людини – зниклі безвісти. Ідентифікувати дуже складно, ви ж розумієте… Скоріш за все, щоб ідентифікувати, треба проводити ДНК-експертизу», - сказав глава ХОДА.

Наразі відомо, що вижили два хлопці, але один, на жаль, помер у лікарні. 

«Хлопець, який був у критичному стані у Харківській лікарні швидкої та невідкладної допомоги, помер... Стан другого - задовільний, життю загрози немає, він знаходиться у військовому шпиталі у Харкові, - повідомив глава ХОДА.  - Ми нічого поки про обставини трагедії повідомити не можемо, але хлопці були на зв’язку за хвилину до початку падіння. Ще о 20:44 хлопці виходили на зв’язок, а буквально за хвилину – все… літак впав… Вчора я видав розпорядження про оголошення Дня жалоби. Я звернувся до преси, щоб відредагували програми ТБ, я скасовую всі свої зустрічі і звернувся до органів місцевого самоврядування з тим само проханням, щоб висловити пошану загиблим та їх родичам».