Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Опорні лікарні області отримали 4 апарати ШВЛ

Опорні лікарні області отримали 4 апарати ШВЛ

Нове обладнання від фонду Ріната Ахметова та ФК «Шахтар» передали обласній інфекційній лікарні та двом закладам міста Харкова – 13-й та 17-й лікарням.

Обласна інфекційна лікарня отримала два нові ШВЛи, міські заклади – по одному. Загалом за цей рік благодійники передали в користування медичним установам Харківської області вже 10 апаратів ШВЛ.

Голова ХОДА Олексій Кучер відзначив, що сьогодні Харківщина потребує такої допомоги, адже останнім часом у нашому регіоні діагностують велику кількість хворих на COVID-19.

«Зараз кожен такий апарат - на ціну золота й рятує життя людей. Для нас це дійсно важливо, і ми будемо просити й надалі про таку допомогу, якщо у благодійників є така можливість. При цьому ми виділяємо кошти на закупівлю обладнання і з обласного бюджету. Зараз зарезервували 20 ШВЛів. Крім того, плануємо придбати 1000 кисневих концентраторів», - повідомив керівник області.

Він відзначив, що таке поповнення обладнанням дозволить значно збільшити кількість реанімаційних ліжок.

«Саме Харківська область лобіювала питання, щоб створення кисневих точок проходило в швидкому режимі без довготривалих тендерних процедур, і зараз відповідні зміни в законодавство прийняті», - сказав Олексій Кучер.

Він також звернувся до громадян з проханням дотримуватися карантинного режиму: пам’ятати про соціальну дистанцію, не нехтувати масками в громадських місцях та користуватися дезінфекційними засобами.

Головна лікарка міської клінічної лікарні № 13 Алла Бобейко зазначила, що сучасні ШВЛ-апарати високого класу дозволять рятувати життя важких хворих, які надходять сюди з коронавірусною хворобою.

«На сьогодні медики не залишені сам на сам з епідемією. Кожен день є надходження коштів та засобів захисту, поповнюються медикаменти. Але високотехнологічне обладнання - це великі суми. Тому отримання лікарнею апарату такого високого класу - це реальні врятовані життя», - сказала Алла Бобейко.

У міській клінічній багатопрофільній лікарні № 17, за даними головного лікаря Дмитра Черепова, зараз є близько 30 апаратів ШВЛ, що працюють. У роботі зараз 18, інші - у резерві.

«Цей апарат піде у відділення з хворими на COVID-19. Якщо у травні тут було розгорнуто 60 ліжок, то сьогодні - 120 ліжок, і вже 123 пацієнти, ми доставили ще три ліжка додатково», - зазначив головний лікар.

За інформацією директора Департаменту охорони здоров'я Харківської міської ради Юрія Сороколата, зараз у місті готують для прийому хворих на COVID-19 медичні заклади другої хвилі - це 25-а та 18-а лікарні.