Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Красноградщині запрацювала амбулаторія сімейної медицини

На Красноградщині запрацювала амбулаторія сімейної медицини

19 серпня голова ХОДА Олексій Кучер перебуває у районі з робочим візитом.

Очільник області відвідав низку соціально важливих об’єктів інфраструктури району, зокрема - дві амбулаторії сімейної медицини у селах Миколо-Комишувата та Петрівка.

Проєкт амбулаторії у Миколо-Комишуватій почали реалізовувати ще 2018 року. З того часу звели нову будівлю амбулаторії, провели інженерні роботи та побудували приміщення під квартири для двох сімейних лікарів. У 2020 році з обласного бюджету витрачено 1,24 млн гривень: встановлено пожежні резервуари згідно зі всіма сучасними нормами протипожежної безпеки та проведено упорядкування території. Наразі роботи завершені на 100%. 

«Сьогодні ми добудовуємо сільські амбулаторії, які розпочали будувати в області ще 2018 року. Попри обіцянку збудувати за рік 50 амбулаторій, розпочато було 30, а завершено – лише 7. Інші наразі перебувають у різному ступені готовності, деякі – на початкових стадіях. Ми в цьому році добудовуємо ті об’єкти, які мали найбільший ступінь готовності. Люди давно чекають на ці амбулаторії, і ми робимо все можливе, щоб якомога швидше добудувати всі об’єкти, які, на жаль, стали довгобудами», - сказав очільник облдержадміністрації.

Нова амбулаторія обслуговуватиме близько 3000 населення: як місцевого, так і з навколишніх сіл. За словами сімейної лікарки Ольги Левікіної, декларації на отримання медичних послуг вже підписали близько 1000 осіб.

«730 декларацій підписали зі мною – я приймаю три дні на тиждень. І є лікарка, яка приїжджає раз на день, у неї вже 130 декларацій», - розповідає Ольга Левікіна.

Як розповіла в.о. директора Центру первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району Руслана Равлюк, новозбудована амбулаторія забезпечена всім необхідним, зокрема - службовим автомобілем.

«Амбулаторія забезпечена меблями і вартісним обладнанням. Для того, щоб можна було надавати нашому населенню безоплатну, гарантовану державою медичну допомогу, - розповідає Руслана Равлюк. - Тут є біохімічний аналізатор для проведення аналізів та гематологічний аналізатор для проведення загального аналізу сечі, електрокардіограф, пульсометр. Це вже такі додаткові прилади для нормального функціонування та надання медичної допомоги, високоякісної допомоги».

Також Олексій Кучер ознайомився зі станом амбулаторії в селі Петрівка. Її також почали будувати ще 2018-го, але так і не ввели в експлуатацію. У 2020 році на завершення робіт з обласного бюджету було виділено понад 1 млн грн. Наразі готовність об’єкту становить 99%. Тут залишилося встановити пожежні резервуари. Це зроблять наприкінці серпня – і амбулаторію можна буде відкривати.

Амбулаторія обслуговуватиме жителів населених пунктів Петрівка, Балки, Лип’янка, Соснівка та Березівка. Загалом 2855 осіб. У закладі працюватимуть два сімейні лікарі, три молодші медичні працівники та одна молодша медична сестра.