Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Протягом року в області зафіксували 39 повідомлень про насильство щодо дітей

Протягом року в області зафіксували 39 повідомлень про насильство щодо дітей

30 червня заступник голови ХОДА Євгеній Грицьков взяв участь у відеоселекторній нараді з питань організації безпечного середовища для дітей.

Захід пройшов за участі керівництва МВС, Національної поліції України, Мінсоцполітики, представників обласних державних адміністрацій.

Нараду було присвячено вдосконаленню взаємодії місцевих органів влади та територіальних органів Національної поліції України з питань забезпечення безпеки та соціального захисту дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, зокрема тих, які зазнали жорстокого поводження, життю і здоров’ю яких загрожує небезпека. Учасники заходу обговорили зміни в законодавстві щодо Порядку взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, закладів та установ під час забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю.

За озвученою під час наради інформацією, протягом першого півріччя 2020 року надійшло 39 повідомлень відносно 45 дітей щодо насильства, з них 18 щодо фізичного насильства, 13 психологічного, 7– сексуального, 1– економічного. За 16 повідомленнями факти насильства не підтвердились.

Євгеній Грицьков, виступаючи на нараді, зазначив, що співпраця поліції та служб у справах дітей є найкращим засобом забезпечити безпеку дитини.

«Для цього укладено відповідні плани щодо втілення спільних з Нацполіцією заходів, видано низку доручень головою ОДА Олексієм Кучером щодо посилення роботи місцевих державних адміністрацій з питань захисту прав дітей, запроваджено щотижневий моніторинг ситуації з питань захисту прав дітей в Харківській області та запроваджуються інші заходи», - розповів заступник голови ХОДА.

Довідково. Кількість дитячого населення в регіоні – 432 285. Від загальної кількості дітей 1% або 4386 є дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування. На території області функціонує 112 дитячих будинків сімейного типу та 252 прийомні сім’ї. 1327 дітей та осіб влаштовано в прийомні сім’ї, ДБСТ та 3035 дітей під опіку, піклування (69,1% від загальної кількості дітей). На обліку служб у справах дітей перебуває 1257 дітей, які опинились                у складних життєвих обставинах, з них: 1140 з причин ухилення їх батьків від виконання обов’язків; 101 – з причин жорстокого поводження, зокрема насильства; 16 – безпритульність (систематичне залишення домівки).

На території області працює 8 центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, розрахованих на щоденне утримання 215 дітей. Основним завданням закладів є надання комплексної соціально-психологічної допомоги дітям та сім’ям, з метою збереження для кожної дитини сімейного оточення. Зазначені заклади соціального захисту дітей протягом січня-червня 2020 року надали допомогу 277 дітям, які перебували в СЖО. На теперішній час у зазначених закладах перебуває 167 дітей.

В області функціонує 17 сімей патронатних вихователів. На теперішній час послугу патронату над дитиною отримує 24 дитини, які опинилися у складних життєвих обставинах.