Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми наполягаємо на тому варіанті перспективного плану, який був затверджений у Харкові. Олексій Кучер

Ми наполягаємо на тому варіанті перспективного плану, який був затверджений у Харкові. Олексій Кучер

Керівництво області відстоює позиції 4-х громад Харківщини, щодо формування яких на рівні Києва були внесені зміни.

«При розробленні Перспективного плану формування територій громад Харківської області ми провели велику кількість консультацій та зустрічей з людьми. Документ, який було затверджено міжвідомчою робочою групою на рівні області, враховує абсолютно всі позиції громад. Ми захистили такий варіант перспективного плану на засіданнях робочих груп при Мінрегіоні. І саме в такому вигляді проєкт розпорядження був погоджений Харківською ОДА. Ми точно не будемо змінювати свою позицію щодо формування ОТГ. Адже це – не позиція обласної влади, це – позиція людей, жителів громад», - наголосив Олексій Кучер.

Він відзначив, що після того, як проєкт перспективного плану був спрямований на розгляд та затвердження Кабінету Міністрів України, до ХОДА надходили пропозиції щодо його перегляду – від кількох асоціацій органів місцевого самоврядування. Проте позиція облдержадміністрації була та залишається незмінною.

«Я хочу наголосити, що на даний час процес триває. Ми відстоюємо позиції громад та той варіант перспективного плану, який був затверджений нами в Харкові», - відзначив керівник області.

Нагадаємо, ще в 2019 році Харківська область за темпами децентралізації та об’єднання громад посідала 15-19-ті місця в Україні. У деяких районах області процес створення громад штучно гальмувався – часто громади створювалися всупереч, а не завдяки. Проте вже наприкінці 2019-го та початку 2020 року на обласному рівні було проведено низку консультацій та засідань робочих груп – за участю представників районів та громад, що ще не об’єдналися. Усі пропозиції людей були враховані та склали основу Перспективного плану формування територій громад Харківської області. Проєкт перспективного плану затвердили 31 січня на засіданні Міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Харківської області. 7 лютого 2020 року Харківська область однією з перших в Україні подала на розгляд Кабінету міністрів проєкт перспективного плану формування територій громад.

Довідка. Проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Перспективного плану формування територій громад Харківської області» двічі надходив на погодження до ХОДА – 27 лютого та 6 березня 2020 року. Обидва рази проєкти були погоджені облдержадміністрацією без зауважень, оскільки у вказаних проєктах розпоряджень склад ОТГ повною мірою відповідав редакції, що була спрямована на розгляд Кабінету Міністрів України листом від 7 лютого 2020 року. 10 квітня 2020 року за ініціативи Мінрегіону відбулась узгоджувальна онлайн-нарада з питання врегулювання розбіжностей щодо проєкту Перспективного плану формування територій громад Харківської області. За підсумками онлайн-наради обласною державною адміністрацією листом від 14 квітня 2020 року № 01-47/3110 на адресу Мінрегіону спрямовано протокол узгодження позицій щодо проєкту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Перспективного плану формування територій громад Харківської області». У протоколі ОДА наполягала саме на тій конфігурації проєктних ОТГ, що була погоджена обласною державною адміністрацією листом від 12 березня 2020 року № 01-47/2234.