Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Від відповідальності за незаконне вирубування лісу ніхто просто так не «відкрутиться». Олексій Кучер

Від відповідальності за незаконне вирубування лісу ніхто просто так не «відкрутиться». Олексій Кучер

На Харківщині викрили злочинне угрупування, яке займалося незаконним вирубуванням лісу. До складу угрупування входили правоохоронці. За попередніми оцінками, «чорні лісоруби» завдали державі збитки на близько 300 млн грн.

Про це розповіли у ході брифінгу 13 квітня голова ХОДА Олексій Кучер, прокурор Харківської області Олександр Фільчаков та керівник Департаменту внутрішньої безпеки ГУ Національної поліції в Харківській області Олександр Володін.

Так, 9 квітня в області провели 48 обшуків у членів злочинної групи, яка займалася вирубуванням лісу у Валківському та інших районах області. У діяльності групи брали участь працівники Валківського районного відділу поліції. У результаті слідчих дій повідомили про підозру 15 особам: 11 цивільним та 4 працівникам органів Нацполіції. Найближчим часом прокуратура планує оголосити ще близько 10 підозр, у тому числі 5 – працівникам поліції.

«Ви знаєте, що для мене незаконне вирубування лісу - одна з пріоритетних тем. Весь час я тримаю її на контролі. Наші координаційні наради з правоохоронцями розпочинаються з цієї теми і закінчуються», - підкреслив Олексій Кучер.

Він зазначив, що цю справу на особистому контролі тримав Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

«Я принагідно хочу подякувати міністру Арсену Авакову. Він володів усією інформацією з приводу того, що працівники поліції були залучені до цих незаконних схем. Внутрішня безпека спрацювала на 100%. Справедливість, законність все ж таки для керівництва держави є на сьогодні найвищим пріоритетом», - підкреслив голова ХОДА.

Олексій Кучер також зазначив, що наразі слідчі дії тривають.

«Ми рухаємося далі. Величезна кількість проваджень розслідується не лише працівниками поліції, залучені ДБР і СБУ. Це говорить про те, що ступінь проблеми є досить критичною, і бенефіціари є досить серйозними. Ця операція є першим підтвердженням, що просто так нікому не відкрутитися від відповідальності», - наголосив Олексій Кучер.

За інформацією, яку надав під час брифінгу Олександр Фільчаков, у ході досудового розслідування встановили, що в 2018 році житель Зміївського району створив групу чисельністю понад 30 осіб. До її діяльності були залучені працівники поліції.

«Правоохоронці отримали неправомірну вигоду за невжиття заходів, передбачених законом, та брали активну участь у злочинній діяльності: супроводжували автомобілі з незаконно вирубуваною деревиною та надавали службову інформацію членам злочинної групи про заплановані рейди та інші заходи з виявлення та протидії незаконній діяльності», - повідомив прокурор області.

На даний час у ході досудового провадження встановлено, що діяльність групи завдала державі збитки - близько 850 тис. грн.

«Однак у матеріалах досудового розслідування є дані, які свідчать що з 2018 року сума збитків становить близько 300 млн грн», - зазначив Олександр Фільчаков.

За словами Олександра Володіна, організаторам злочинної групи та її членам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 7 років, а причетним до злочинної діяльності працівникам поліції – від 7 до 10 років.

Олексій Кучер наголосив на тому, що всі представники правоохоронних органів, причетні до вирубування, нестимуть відповідальність перед законом.

«Я неодноразово повідомляв про це публічно, зокрема, і на колегії в прокуратурі, на якій були присутні працівники правоохоронних органів – власне, й ті, яким було повідомлено про підозру. Жодна особа, яка бере участь у цих незаконних схемах щодо «чорного» вирубування лісів, не уникне покарання. Прийшло 2 місяці після колегії, і як раз щодо осіб, які були присутні в залі, розпочаті кримінальні провадження. Я ще раз повідомляю: це принципове питання, воно порушене на найвищому рівні. Президент України, перебуваючи з робочою поїздкою на Харківщині, попередив, що необхідно припинити те, що відбувається. Тому для нашої команди, для керівництва області, керівників правоохоронних органів - це принципове та першочергове питання. Кожного причетного обов’язково покараємо», - підкреслив Олексій Кучер.

Довідка. Загалом протягом поточного року прокуратура області здійснює процесуальне керівництво у 38 кримінальних провадженнях щодо незаконного вирубування лісу. 32 особи отримали повідомлення про підозру, сума збитків, які вони завдали державі, складає близько 101 млн грн. Протягом року прокуратурою області затверджений один обвинувальний акт стосовно 8 посадових осіб Жовтневого лісового господарства, йдеться про збитки на 100 млн грн. Органами Національної поліції закінчено 21 кримінальне провадження стосовно 28 осіб, суми збитків – 1,4 млн грн. Зараз поліція розслідує 6 проваджень стосовно 11 осіб, суми збитків – 5 млн 800 тис. грн.