Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підприємцям Харківщини розповіли, як отримати кошти за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»

Підприємцям Харківщини розповіли, як отримати кошти за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»

Семінар для представників малого та середнього бізнесу відбувся в Університеті банківської справи 5 березня.

Відкриваючи захід, перший заступник голови ХОДА Віталій Погосян нагадав, що старт цій програмі дав Уряд України за ініціативи Президента. Вперше проєкт презентували саме в Харкові. Наразі до участі у програмі залучені як державні, так і комерційні банки, для її реалізації з держбюджету цього року виділяють 2 млрд грн.

«Для Харківщини це дуже важлива подія, адже ми посідаємо третє та четверте місце в країні за кількістю малих та середніх підприємців відповідно. Тому потрібно працювати над тим, щоб наш малий і середній бізнес був конкурентоспроможним. Закликаю банки, які працюють у програмі, та підприємців бути більш активними», - сказав Віталій Погосян.

Під час семінару підприємці дізналися, як оформлювати документи та правильно складати бізнес-плани, щоб отримати вигідні кредити.

«Важливо відзначити, що кредити можуть отримати як бізнесмени з розвинутою власною справою, так і початківці. Також ми бачимо, що відсоткові ставки, які були доступні малим підприємцям раніше, були на рівні 23%. Кредитні ставки за державною програмою дадуть можливість підприємцям започаткувати власну справу, взяти кошти на розширення бізнесу та повернутися на батьківщину тим підприємцям, які сьогодні працюють за кордоном», - відзначив перший заступник голови ХОДА.

Президент Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців» Олександр Чумак сказав, що максимальна сума, на яку може розраховувати підприємець за програмою, – 2 млн грн. Він також пояснив, що на семінарі присутні різні категорії підприємців, тому інформація розрахована як на початківців, так і бізнесменів зі стажем.

«На початку нашої роботи з підприємцями термін «інвестиційний кредит» для багатьох був новим. Одразу зауважу, що це гроші на придбання обладнання, оплату оренди або покупку комерційної нерухомості – приміщення під кафе чи магазин, - розповів Олександр Чумак. - Договори з банками укладаються під банківські відсотки, а потім держава компенсує до рівня 5-7-9%. Усіх лякало, що договори під звичайні відсотки, але держава гарантує, що найближчі три роки компенсація буде, тому можна не боятися отримувати ці гроші. Також для отримання коштів не потрібна застава».

Президент «Асоціації приватних роботодавців» підкреслив, що саме грамотна робота з бізнесменами щодо створення бізнес-проєктів є для банкірів своєрідною гарантією, адже ведення мікробізнесу та видача короткотермінових кредитів, як правило, стикаються з певними ризиками.

За даними Олександра Чумака, на цей час у регіоні підприємці отримали вже 9 кредитів у рамках програми «5-7-9». За перший квартал очікують, що скористатися кредитами у рамках програми зможуть понад 20 підприємців.