Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На підтримку обласних лікарень цьогоріч спрямують понад 480 млн грн

На підтримку обласних лікарень цьогоріч спрямують понад 480 млн грн

Кошти були виділені з обласного бюджету - для того, щоб забезпечити стабільну роботу медичних закладів, які з квітня переходять на прямі фінансові відносини з Національною службою здоров’я.

Відповідне рішення ухвалили в ході ХХІІІ сесії Харківської обласної ради VII скликання.

«З квітня заклади охорони здоров’я 2-го та 3-го рівнів переходять на нову систему фінансування: вони отримуватимуть кошти від НСЗУ безпосередньо за надані послуги. Зараз ще не повністю зрозуміло, як працюватиме цей механізм, скільки коштів вдасться залучити лікарням. Тому було прийняте рішення – надати фінансову підтримку закладам обласного підпорядкування для сталого функціонування у цей перехідний період: на забезпечення, в першу чергу, заробітної плати, оплату комунальних платежів тощо», - пояснив заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

Підтримку отримають усі лікарні та диспансери обласного підпорядкування – загалом понад 60 закладів. Потребу в коштах розраховували, виходячи з фінансових показників минулого року та враховуючи прогнози НСЗУ щодо того, скільки коштів лікарні зможуть отримати в цьому році.

«Ми прорахували цю різницю – і виділили кошти з обласного бюджету. Їх має вистачити до кінця року. Якщо заклади отримають від НСЗУ більше коштів, ніж ми сьогодні очікуємо, то гроші з обласного бюджету підуть на їхній розвиток. Поки керівники закладів повною мірою не опанують механізм отримання коштів від НСЗУ, ми будемо підтримувати наші лікарні», - сказав заступник керівника області.

Щодо підтримки закладів міста Харків та районів області, відповідні рішення про виділення додаткових коштів мають прийняти місцеві ради.

Також з обласного бюджету були виділені кошти на придбання для медзакладів обласного підпорядкування обладнання, необхідного для впровадження другого етапу медичної реформи.

«Це медичне обладнання, яке прописане у вимогах НСЗУ для підписання контрактів із закладами. Те, чого сьогодні у деяких лікарнях не вистачає, ми будемо закупати. Це УЗД-апарати, апарати штучного дихання та інше», - пояснив Михайло Черняк.

Крім того, понад 35 млн грн виділили для забезпечення лікарень комп’ютерним обладнанням, яке також необхідне для укладання договорів з НСЗУ та роботи в умах реформування галузі.

Загалом на фінансування сфери охорони здоров’я області передбачили додатково майже 600 млн грн.