Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківське підприємство може взяти участь у будівництві першої АЕС Узбекистану

Харківське підприємство може взяти участь у будівництві першої АЕС Узбекистану

Це питання голова ХОДА Олексій Кучер обговорив під час зустрічі з тимчасовим повіреним у справах Республіки Узбекистан в Україні Баходиром Ібрагімовим.

Перемовини з представниками Узбекистану керівник області провів під час робочої поїздки до Києва 11 лютого.

«Я був ініціатором цієї зустрічі, - відзначив Олексій Кучер. - Ми знаємо, що Узбекистан зараз розвивається у сфері атомної енергетики. У країні планують побудувати першу атомну електростанцію. Харківське підприємство «Турбоатом» - одне з найпотужніших у світі у сфері виробництва турбін. Тому ми порушили питання своєї потенційної участі в цьому проєкті».

Голова ХОДА повідомив, що загальна вартість проєкту будівництва АЕС в Узбекистані сягає 1 млрд дол. США, а тривалість його реалізації – від 7 до 10 років. Що говорить про серйозну та довгострокову перспективу співробітництва.

Тимчасовий повірений у справах Республіки Узбекистан в Україні Баходир Ібрагімов назвав актуальним співробітництво з Україною в питанні будівництва АЕС.

«Україна дійсно має унікальний досвід та розробки. Під час сьогоднішньої зустрічі я багато дізнався про компанію «Турбоатом». Будемо розраховувати, що станція, яка планується до будівництва в Узбекистані, буде дуже надійною – завдяки вам, Україні. Ми дуже раді цьому співробітництву», - сказав Баходир Ібрагімов.

Під час зустрічі роз’яснення щодо виробничих можливостей АТ «Турбоатом» узбецькій стороні надав генеральний директор підприємства Віктор Суботін.

«Турбоатом» є визнаним лідером з виробництва та постачання турбін-мільйонників. 20 наших блоків-мільйонників працюють по всьому світу без жодної аварійної зупинки, - наголосив Віктор Суботін. - Ми довели свою якість у реальній роботі. Тому наше завдання – переконати потенційного замовника, узбецьких енергетиків, у тому, що наше обладнання буде найкращим чином вписуватися в їх завдання. І для цього в нас є всі підстави».