Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Громади та міста повинні мати власні стратегії розвитку. Віталій Погосян

Громади та міста повинні мати власні стратегії розвитку. Віталій Погосян

Під час загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області розглянули питання Стратегії розвитку області – 2021-2027.

Зараз у регіоні в пришвидшеному темпі формують план заходів з реалізації Стратегії розвитку Харківської області на період 2021 – 2027 рр. Цей процес є дуже важливим для Харківщини, адже вчасно сформована стратегія та план дадуть можливість регіону отримати близько 0,5 млрд грн з держбюджету наступного року. Під час зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області керівників міст та громад закликали активно долучатися до процесу. Більш того – не тільки брати участь у розробці стратегії області, але й створювати власні перспективні плани.

«Область буде мати стратегію розвитку, але і громади, і міста мають так само мати власні стратегії розвитку, які будуть корелюватися і відповідати стратегії розвитку області та державній стратегії, - сказав перший заступник голови ХОДА Віталій Погосян. - Чому це важливо? Тому що в цих стратегіях ви можете для себе визначити місію, візію, куди ви хочете рухатися та чого хоче ваша громада. І більш того - це буде орієнтиром, щоб ви розуміли, яким чином вам потрібно залучати інвестиції, тому що для інвестора потрібно створити умови».

Віталій Погосян наголосив, що кожна громада та місто Харківської області має бути не просто спроможним, але й конкурентоспроможним. А для цього необхідно стратегічне бачення та планування на кілька років наперед.

«Сьогодні міжнародні фінансові організації, міжнародні донори багато допомагають Україні. І, в тому числі, треба розуміти, яким чином можна використати цю допомогу. Усе починається зі стратегії – з того, щоб ви розуміли, яким чином ви можете використовувати ці інструменти. Ті проєкти, які, я впевнений, є в кожній громаді, потрібно детально опрацювати. Це стосується не тільки Державного фонду регіонального розвитку, а так само й тих проєктів міжнародної технічної допомоги, фінансової підтримки, які сьогодні є в Україні. Це є перший, базовий крок», - сказав Віталій Погосян.

Про те, як зараз формується план заходів з реалізації Стратегії розвитку Харківської області на період 2021 – 2027 рр. та які саме проєкти мають перспективу бути до нього включеними, учасників зборів поінформував директор НДЦ індустріальних проблем розвитку Національної академії наук України Микола Кизим.

«Міністерство регіональної політики зараз висуває підвищені вимоги до тих проєктів, які повинні увійти в план реалізації та під які даються гроші. Якщо раніше брали проєкти рівня «вікна замінити в школі», то сьогодні проєкти повинні мати комплексний характер, бути більш масштабними. Або мають мати міжрегіональний характер – розповсюджуватися на кілька громад. Також у пріоритеті – проєкти, які створюватимуть робочі місця та приноситимуть кошти до бюджетів громад», - відзначив Микола Кизим.

Нагадаємо, 14 січня 2020 року голова ХОДА Олексій Кучер дав реальний старт розробці Стратегії розвитку Харківської області на період 2021 – 2027 років та Плану заходів на 2021 – 2023 роки. Стратегічні документи розробляють максимально активно та в стислі терміни, щоб встигнути подати всі необхідні документи та отримати наступного року державне фінансування. За кілька днів провели засідання всі робочі групи, і вже 17 січня стратегічні цілі розвитку області на 2021-2027 роки були сформовані. Зараз триває збір проєктних ідей, що ввійдуть до плану заходів з реалізації стратегії.

Проєктні ідеї реєструють на сайті http://strategy.kharkiv.ua.

Усі подробиці щодо подання заявок та вимог до проєктів - тут.

Збір ідей триватиме до 23:59 28 січня 2020 року.