Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські системи працюватимуть на китайських літаках і французьких супутниках

Харківські системи працюватимуть на китайських літаках і французьких супутниках

Голова ХОДА Олексій Кучер відвідав АТ «FED» разом з двома іноземними делегаціями: з КНР і Франції.

«Я дуже радий, що з харківським підприємством у інвесторів склалися такі тісні та продуктивні взаємини», - зазначив керівник Харківської ОДА.

Звертаючись до іноземних делегацій, він підкреслив: «Я хочу зробити цю зустріч сигнальною: щоб ви розуміли, що в нашому регіоні для всіх інвесторів буде «зелене світло». Усі проблеми, які були пов'язані з державою, ми будемо вирішувати, тому що інвестиції - в наших інтересах».

Китайська делегація прибула на АТ «FED», щоб закрити 4-річний контракт, у рамках якого харків'яни створили принципово нову систему управління авіаційними двигунами. Над розробкою спільно працювали фахівці кількох заводів і конструкторських бюро, а також вчені з НАУ «ХАІ» та НТУ «ХПІ». Приймати роботу прибули головні конструктори 4-х підприємств з 4-х міст Китаю, а також представники державних структур країни. Результат їх повністю задовольнив.

Голова правління АТ «FED» Віктор Попов зазначив: успішне виконання контракту говорить про те, що Харківська область здатна створювати конкурентоспроможний продукт. За допомогою таких розробок наші виробники інтегруються у світові авіаційні програми.

«Ми не тільки підписали підсумковий документ про виконання роботи, а й обговорили плани на 5 - 10 років уперед. У КНР прийнята програма «2035». У ній роль авіаційній техніці відводиться дуже велика, і для всього нашого авіапрому там дуже багато можливостей для співпраці», - сказав Віктор Попов.

Французькі замовники, які також відвідали АТ «FED», цікавилися процесом роботи над системою охолодження для нового телекомунікаційного супутника, який розробляє Європейське космічне агентство. Завдання харківського ноу-хау - впоратися там, де до цього часу не справлялися традиційні методи охолодження. І зараз розробка вже показує високі технічні параметри. Якщо кінцевий продукт влаштує замовників, наші виробники зможуть брати участь у тривалій світовій виробничій програмі.

Під час візиту на «FED» Олексій Кучер обговорив з Віктором Поповим реалізацію кластерного підходу в авіабудуванні, а також підтримку сфері, яку може надати держава. Голова правління АТ «FED» зазначив, що в Україні досі немає державної програми розвитку авіаційної галузі. Її регулярно обіцяли розробити, але до реалізації задуманого справа на державному рівні так і не дійшла. Олексій Кучер обіцяв допомогти в актуалізації цього питання на національному рівні.