Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олексій Кучер та Андрій Коболєв обговорили питання газопостачання Вовчанська

Олексій Кучер та Андрій Коболєв обговорили питання газопостачання Вовчанська

Також цій темі було присвячено засідання Регіональної комісії з питань ТЕБ та НС, що відбулось 12 грудня.

З 1 січня 2020 року частина домоволодінь Вовчанського району може залишитися без газу. Переважно проблема стосується приватного сектору. Причиною надзвичайної ситуації може стати припинення постачання природного газу з Російської Федерації. Саме до газопроводу, що заходить з Росії, ще з радянських часів під’єднані абоненти Вовчанського району. Проблему з опаленням об’єктів соціальної сфери вирішено, здебільшого без тепла не залишаться й жителі багатоповерхівок. Проте радикально уникнути подібних загроз надалі можна лише одним шляхом: побудувати газопровід, що під’єднає Вовчанськ до Єдиної газотранспортної системи України.

«Ця проблема не виникла вчора чи позавчора. Про неї говорили та повідомляли ще 5 років тому. Але зараз ситуація критична. Без опалення можуть залишитися близько 16 тисяч людей», - сказав голова ХОДА Олексій Кучер, відкриваючи засідання Регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.

Він повідомив, що перед початком засідання мав зустріч з головою правління НАК «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим. На ній обговорили питання будівництва газопроводу: чому воно не вирішувалося раніше та що необхідно для того, щоб розпочати роботи в найближчі терміни. Олексій Кучер наголосив, що ця проблема є державною, і мова йде про фінансування робіт з державного бюджету. До цього часу всі обговорення зупинялися на етапі погодження вартості робіт.

«Ми з’ясували, що є певний дисонанс у цифрах. Є проєкт, який був затверджений. Реалізувати його та забезпечити людей газом можна всього за 8 місяців. Вартість робіт - близько 400 млн грн, бачення НАК «Нафтогаз»: сума має бути вдвічі меншою – близько 200 мільйонів. До цього моменту конструктивного діалогу з цього питання не було. Зараз ми домовились, що найближчим часом створюємо робочу групу, до якої увійдуть представники ОДА та НАК «Нафтогаз». І ми буквально з понеділка розпочнемо вирішувати питання початку робіт. Це питання компромісу, і ми домовилися, що точно його знайдемо»,  - сказав голова Харківської ОДА.

Під час засідання Регіональної комісії з ТЕБ та НС про роботи, які вже були проведені у Вовчанську, доповів заступник начальника Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Дмитро Тараненко. Він відзначив, що за останні роки об’єкти соціальної сфери району перевели на опалення котелень, що працюють на альтернативних видах палива. Таких котелень було збудовано 20.

«У тому числі було побудовано центральну котельню міста Вовчанськ потужністю 10 МВт, яка забезпечує теплоносієм 39 багатоквартирних житлових будинків та інші заклади соціальної сфери. Розроблені та здійснюються заходи з підсилення електропостачання багатоквартирних житлових будинків міста Вовчанськ, на реалізацію яких спрямовано понад 10 млн грн», - навів дані Дмитро Тараненко.

Електрику посилюють у 84-х багатоквартирних житлових будинках, які не опалюють альтернативні котельні. Питання опалення приватного сектору розраховують вирішити в найближчі 2 тижні.

«Зараз ведуться перемовини щодо виготовлення засобів альтернативного теплозабезпечення для приватного сектору», - повідомив Олексій Кучер.

Він відзначив, що кошти на вирішення цієї проблеми Харківщина розраховує отримати з державного бюджету. Так само, як і на будівництво нового газопроводу. Ці питання вирішуватимуть на засіданні Державної комісії з ТЕБ та НС. Терміново провести такий захід голова ХОДА домовився з Міністеркою розвитку громад та територій України Альоною Бабак.

«Це державна проблема, і тут уже не давати кошти на її вирішення неможливо», - наголосив керівник області.