Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина має стати лідером машинобудування в Україні, а «Турбоатом» - аналогом Siemens. Олексій Кучер

Харківщина  має стати лідером машинобудування в Україні, а «Турбоатом» - аналогом Siemens. Олексій Кучер

3 грудня голова ХОДА відвідав одне з найбільших машинобудівних підприємств області.

Олексій Кучер ознайомився з роботою «Турбоатому», поспілкувався зі співробітниками та керівництвом заводу, а також провів нараду, на яку запросили представників промисловості, освіти та Фонду держмайна.

«Я об’їду всі промислові підприємства Харківщини. Розпочинаємо з «Турбоатому» – флагману регіону. Питання не в тому, що ми можемо вплинути на його роботу. Але є певні механізми взаємодії між владою та підприємствами. Ці механізми взаємодії й обговорюємо на спільній нараді. Харківщина - на 3-му місці в країні по машинобудуванню, а нам потрібно стати першими», - відзначив керівник області.

Ключові питання, які голова ХОДА адресував усім учасникам заходу: які проблеми є в галузі та що необхідно для їх вирішення.

«Є 3 складові, які підвищують рівень підприємства. Це – кадри, науковий потенціал та ринки збуту. Що з цих складових потрібно посилити? Мені повідомили, що ми можемо виробляти на «Турбоатомі» вдвічі більше продукції. Чого не достатньо для того, щоб нас сприймали так, як Siemens сприймають у світі?» - запитав в учасників наради Олексій Кучер.

Серед найгостріших питань генеральний директор АТ «Турбоатом» Віктор Суботін позначив розвиток кадрового потенціалу. На підприємстві вже діє низка спільних із вишами Харківської області програм. Підписані договори на дуальну освіту та проходження виробничої практики студентами. Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол відзначив, що для залучення молоді до технічної освіти виш проводить кемпи для старшокласників. Він звернувся до Олексія Кучера за підтримкою цього напрямку роботи, а також підняв питання внесення змін до законодавства щодо державно-приватного партнерства в освіті.

«У Законі про вищу освіту прописано державно-приватне партнерство, але на сьогодні немає тих документів, які давали б можливість це реалізовувати. Цей ланцюг: освіта-наука-бізнес-влада повинен запрацювати, тоді ми будемо активніше готувати кадри та впроваджувати розробки», - сказав Євген Сокол.

Олексій Кучер повідомив, що питання розвитку технічної освіти вже обговорював з Міністром освіти та науки України Ганною Новосад.

«У міністерства є відповідна програма, яка буде впроваджуватися з 2020 року. Усі розуміють, що в нашій країні є недостатньо таких кадрів, роками цей напрямок ніхто не підтримував. Зараз держава приверне особливу увагу на розвиток саме технічних спеціальностей», - сказав Олексій Кучер.

Він також запропонував Євгену Соколу подати пропозиції щодо необхідних змін у законодавстві про державно-приватне партнерство.

«У нас є можливість винести це на обговорення депутатського корпусу, й вони зможуть виходити з законодавчими ініціативами», - відзначив голова ХОДА.

Більше фото