Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині вшанували пам’ять жертв голодоморів в Україні

На Харківщині вшанували пам’ять жертв голодоморів в Україні

Траурний захід відбувся на Меморіалі жертвам Голодомору.

Жителі Харківщини, громадські організації та представники обласної влади поклали квіти й принесли лампадки до підніжжя центральної скульптурної композиції меморіалу.

Для всіх охочих у цей день відкриті двері Музею пам'яті жертв Голодомору на Харківщині. Його відкрили на меморіальному комплексі торік. В експозиції – предмети вжитку жителів Харківщини 1930-х років, одяг та посуд того часу, а також унікальні документи й світлини, що дивом пережили знищення свідоцтв Голодомору. Більшість експонатів передали до музею жителі області, в родинах яких збереглися такі речі – «свідки» штучного голоду в Україні.

«Голодомор – це одна з найстрашніших сторінок історії  Харківщини, - відзначив заступник голови ХОДА Михайло Черняк. - Наша область пережила 2 голодомори, але голод 1932-33 років був найстрашнішим. У тодішніх межах області він забрав близько мільйона життів. Ми маємо пам’ятати це жахіття. Україна пережила його. Україна вистояла, Харківщина вистояла. І дуже добре, що в нас зараз є таке меморіальне місце, куди в цей день приходить багато людей, багато молоді, де працює музей, що містить свідчення про історію тих часів. Маємо пам'ятати про них, щоб подібне жахіття ніколи не повторилося».

Заходи на вшанування пам’яті жертв голодоморів відбуватимуться в Харкові та області протягом усього дня. Так, о 16:00 на площі Свободи громадські організації проведуть акцію «Запали свічку»: з лампадок зі свічками викладатимуть палаючий хрест.

Більше фото