Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 2020 році по всій Україні будуть сформовані спроможні громади

У 2020 році по всій Україні будуть сформовані спроможні громади

Про це заявив заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода під час дискусії в Українському кризовому медіа центрі, присвяченої результатами дослідження ефективної організаційної структури ОТГ.

Заступник міністра запевнив, що децентралізації бути. При цьому Уряд має чітку програму дій щодо реформи на найближчий час. І вже у 2020 році вся Україна буде покрита спроможними громадами - міськими, сільськими, селищними, а місцеві вибори відбудуться на новій адміністративно-територіальній основі.

«Децентралізація продовжуватиметься і успішно завершиться вже досить скоро. Це беззаперечно, бо реформу підтримують на усіх рівнях, її вимагають люди, - наголосив В’ячеслав Негода. - Громади матимуть однакові джерела надходжень, бо між ними і державним бюджетом більше не буде посередників. Всі ОТГ матимуть однаковий статус і надаватимуть однаковий перелік послуг мешканцям. При цьому, рівень цих послуг у селах не має кардинально відрізнятися від якості послуг, що надаються у містах».

Довіра населення до реформи децентралізації також зростає: з 15% у 2015 році до 60% у 2019 році.

Як підкреслює заступник міністра, громади, які вчасно влилися в процес об’єднання та спробували, назад вже повертатися не хочуть. Адже місцеві бюджети продовжують зростати, отже в громадах розширюються можливості втілювати потрібні для людей соціальні та інфраструктурні проекти.

Так, власні доходи місцевих бюджетів України сьогодні майже втричі перевищують їхні доходи за весь 2014 рік, який був роком підготовки законодавчої основи для проведення фінансової децентралізації. А за три квартали цього року місцеві бюджети склали 199,6 млрд грн (це на 32 млрд грн більше, якщо порівнювати з аналогічним показником минулого року).

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко нагадав, що реформу з децентралізації на добровільній основі планується завершити до нового року. І наразі робиться все, щоб прискорити та спростити процес об’єднання.

Наприклад, вже зареєстрований законопроект №2189 «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей).

У разі прийняття цього законопроекту, об'єднані громади створюватимуться виключно за перспективним планом який, як і тепер, розроблятиметься обласною державною адміністрацією і затверджуватиметься Кабміном. Але процедура більше не передбачатиме етапу схвалення перспективних планів обласними радами.

Окремий акцент в ході дискусії також відводився саме ролі жителів у розбудові своїх міст та сіл. Головна теза: люди повинні отримати можливість не лише формувати органи самоврядування (обирати голову ОТГ і місцеву раду), але й ефективно впливати на них, брати участь у прийнятті рішень.

Однак мова йшла також як про фаховий рівень представників самоврядування, так і про побудову ефективної структури спроможної громади.

«Громади мають змінюватися, зокрема, у своїй структурі. Децентралізація дає більше можливостей, але і повноважень, відповідальності. Багато громад сформовані так, як це було 6 років тому, до децентралізації. Але все змінюється. І структура минулого не буде працювати зараз», - запевняє директор програми USAID DOBRE Беррі Рід.

Тому експерти Асоціації об’єднаних територіальних громад підготували та презентували під час зустрічі низку навчальних матеріалів, які дають відповіді на запитання «Як ефективно управляти громадою та якою має бути оптимальна організаційна структура об’єднаної громади?».

Посібник «Ефективні організаційні структури для об’єднаних територіальних громад» (ЗАВАНТАЖИТИ);
Аналітичні записки  «Інституційна спроможність об’єднаних територіальних громад України» (ЗАВАНТАЖИТИ);
Аналітичні записки «Критерії ефективних організаційних структур виконавчих органів місцевого самоврядування України» (ЗАВАНТАЖИТИ).

Захід відбувся за підтримки Програма DOBRE, USAID - US Agency for International Development.