Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові презентували альбом-каталог «Ілля Рєпін і Харківщина»

У Харкові презентували альбом-каталог «Ілля Рєпін і Харківщина»

Видання присвячено 175-річчю від дня народження видатного художника.

Презентація альбому відбулась 25 вересня у Харківському художньому музеї.

Під час заходу автор концепції та керівник проєкту, директорка Харківського художнього музею Валентина Мизгіна зазначила, що видання каталогу стало можливим завдяки підтримці голови ХОДА Юлії Світличної.

«Я задумала цей проєкт ще 6 років тому, але кошти на видання було складно знайти. У цьому році нам дуже хотілося відзначити 175-річчя Рєпіна по-особливому. І ми розповіли про проєкт керівництву обласної адміністрації. Ми дуже вдячні голові ХОДА Юлії Світличній за допомогу у видавництві цієї книги», - сказала Валентина Мизгіна.

«5 серпня ми відзначили 175-ту річницю від дня народження одного з найвидатніших європейських митців та нашого земляка Іллі Рєпіна, який своїм щедрим творчим внеском збагатив світову скарбницю образотворчого мистецтва та прославив Харківщину. Безумовно, керівниця області Юлія Світлична підтримала ініціативу такого видання. Ми вдячні авторам проєкту за роботу. Впевнений, у нас буде ще багато спільних проєктів», - зазначив заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев, який завітав на презентацію каталогу.

Валентина Мизгіна також додала, що подібна книга була видана на Харківщині востаннє у 50-х роках минулого сторіччя.

«Але за роки, які минули з того часу, змінилася концепції оцінки творчості Рєпіна, а головне – у музеях з’явилися нові твори. І ми вирішили показати не тільки життя художника на Харківщині, а й зібрати інформацію про все з ним пов’язане, що зберігається в музеях нашої області», - пояснила авторка проєкту.

Науково-популярне видання розкриває зв’язки знаного в усьому світі митця з його батьківщиною. В альбомі вперше зібрано відомості про усе творче надбання Рєпіна, що зберігається в музеях Харківщини, архівні й меморіальні речі, пов’язані з життям і діяльністю художника, значна частина яких публікується вперше. Автори альбому використали мемуари Іллі Рєпіна «Далекое близкое», епістолярну спадщину художника.

Альбом вміщує понад 90 кольорових і чорно-білих ілюстрацій. Тексти доповнено десятками стислих біографічних довідок щодо особистостей з кола спілкування митця.