Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА розглянули питання виплати заробітної плати на підприємствах, які мають найбільші борги

У ХОДА розглянули питання виплати заробітної плати на підприємствах, які мають найбільші борги

Засідання комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат відбулося 12 вересня під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка.

«Погашення заборгованості із заробітної плати є пріоритетним питанням при реалізації державної соціальної політики обласною адміністрацією. В області скоординована робота всіх державних органів, які мають контролюючі функції щодо своєчасної виплати заробітної плати. Налагоджено співпрацю з ГУ Держпраці, ГУ Нацполіції, територіальним управлінням юстиції, обласними об’єднаннями профспілок та роботодавців. Однак борги на підприємствах області продовжують накопичуватися. Найбільшими боржниками залишаються державні підприємства», - зазначив Михайло Черняк.

Одним з головних боржників регіону є КП «Харківські теплові мережі». Заступник голови ХОДА наголосив на тому, що заборгованості на комунальних підприємствах є неприпустимими.

«Ми будемо рекомендувати Харківській міській раді розглянути питання та надати фінансову підтримку підприємству для погашення заборгованості. Обласні підприємства у разі виникнення проблемних питань отримують таку підтримку з обласного бюджету, адже ми розуміємо, що проблем із заробітною платою бути не може. Органи місцевого самоврядування повинні передусім забезпечити першочергові платежі. У міста Харкова є відповідні бюджетні можливості», - зазначив заступник голови ХОДА.

Також серед найбільших боржників – державні підприємства.

Керівник ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова» доповів про те, що найближчим часом підприємство має отримати велику суму від замовників, якої вистачить для того, щоб ліквідувати заборгованість. Він також зазначив, що у підприємства є певні проблеми з комунікацією з Міністерством оборони. Михайло Черняк запевнив, що обласна адміністрація надасть допомогу у  налагодженні комунікації з ДК «Укроборонпром».

Найбільшим боржником регіону залишається Харківське державне авіаційне виробниче підприємство «ХАЗ».

Проблема полягає не лише в тому, що робітники заводу не отримують заробітну плату, а в тому, що їм не нараховують стаж за роки простою підприємства, що впливає на нарахування пенсії. Управління розвитку промисловості ХОДА направить листи до ДК «Укроборонпром» та відповідних органів влади з пропозиціями щодо вирішення цих питань.

Також у ході наради розглянули стан погашення заборгованостей на Харківському підшипниковому заводі та Лозівському ковальсько-механічному заводі.  Керівники підприємств надали інформацію про вжиті заходи та повідомили про строки ліквідації боргів.

Підбиваючи підсумки наради, Михайло Черняк нагадав керівникам підприємств-боржників про можливість притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення термінів виплати заробітної плати.