Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ЗВІТ про періодичне відстеження розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 29 травня 2008 року № 318 «Про граничний рівень рентабельності виробництва борошна»

1.   Виконавець заходів відстеження – Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації.

2.    Ціллю прийняття даного розпорядження є:
-  виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами);
- упорядкування цінової ситуації на споживчому ринку борошна, запобігання необґрунтованому зростанню цін, установлення економічно обґрунтованих цін на борошно, створення прозорих умов функціонування ринку борошна в області та економічних гарантій для виробників і споживачів.
3.  Строк виконання заходів з відстеження – через три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта
(з 23 серпня по 3 вересня 2013 року).
4.   Тип відстеження – періодичне.
5. Метод одержання результатів відстеження – аналіз даних Головного управління статистики у Харківській області щодо індексу споживчих цін на окремі групи товарів і послуг та обсягів виробництва борошна.
6.  Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність – дані Головного управління статистики у Харківській області щодо індексу споживчих цін на окремі групи товарів і послуг (до грудня попереднього року) та обсягів виробництва борошна.
7.  Кількісні та якісні значення показників результативності акта.
Дія регуляторного акта та дотримання суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з виробництва борошна, установленого граничного рівня рентабельності виробництва борошна сприяли забезпеченню стабілізації цінової ситуації на продовольчому ринку.
У період дії розпорядження, який минув після здійснення повторного відстеження результативності цього розпорядження, спостерігається сповільнення темпів зростання цін на продукти харчування та зростання обсягів виробництва борошна в області.
За даними Головного управління статистики в Харківській області, за 2010 рік індекс споживчих цін на продукти харчування по Харківській області становив – 110,0% (по Україні – 110,7%), за 2011 рік – 99,4% (по Україні – 100,7%), за 2012 рік – 95,8% (по Україні – 97,1%).
За статистичними даними, у І півріччі 2013 року в Харківській області було вироблено 128277 т борошна, що на 12,6% більше, ніж у І півріччі 2012 року та на 41,7% більше, ніж у І півріччі 2010 року.
Кількісні та якісні значення показників результативності акта наведені
в таблиці:
Найменування показника
Розмір показника
Розмір надходжень до бюджету
Розмір надходжень до бюджету від впровадження розпорядження визначити неможливо, оскільки він залежить від кількості суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з виробництва борошна на території Харківської області, собівартості її виробництва, рівня рентабельності, що фактично застосовується на кожному підприємстві, тощо.
Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких поширюватиметься дія акта
Дія акта поширюється на всіх суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з виробництва борошна на території Харківської області.
Розмір часу і коштів, що витрачатимуться суб’єктами господарювання, пов’язаними з виконанням вимог акта
Збільшення часу і коштів, пов’язаних з виконанням вимог акта, що витрачаються суб’єктами господарювання, не відбувається.
Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та фізичних осіб з основних положень акта
Вище середнього, оскільки розпорядження розміщено в мережі Інтернет (http://old.kharkivoda.gov.ua/show.php?page=decrees) та в газеті «Слобідський край» від 12 червня 2008 року № 67.
8. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей.
У результаті реалізації регуляторного акта досягнуто такі основні цілі:
-  виконані вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами);
-  запроваджене державне регулювання шляхом установлення граничного рівня рентабельності виробництва борошна вплинуло на процес стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку борошна, а також сприяло збереженню соціальної захищеності населення.
Однак, здійснення контролю за дотриманням вимог зазначеного регуляторного акта та процесом ціноутворення в цілому значно ускладнювала відсутність територіальних органів Державної інспекції України з контролю за цінами.
Указами Президента України від 19 січня 2012 року № 19/2012 «Про Державну інспекцію України з контролю за цінами» та від 30 березня 2012 року № 236/2012 «Питання реалізації державної політики з контролю за цінами» утворено Державну інспекцію України з контролю за цінами та затверджено Положення про інспекцію.
З огляду на викладене, доцільно продовжити дію зазначеного розпорядження.
 
Директор Департаменту економіки
і міжнародних відносин Харківської
обласної державної адміністрації                                                            С.В. Авершин