Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аналіз регуляторного впливу проекту розпорядження голови Харківської облдержадміністрації "Про встановлення нормативу рентабельності на газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб"

1. Опис проблеми, яку планується розв`язати шляхом державного регулювання
Даний проект розпорядження голови Харківської облдержадміністрації розроблено на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)" (зі змінами), яким передбачається встановлення нормативів рентабельності на паливно-енергетичні ресурси (зокрема, газ скраплений), що відпускаються населенню для побутових потреб.
Скраплений газ для побутових потреб населенню області реалізується ВАТ “Харківгаз”. При розрахунку ціни на скраплений газ, що придбавається на спеціалізованих аукціонах з продажу скрапленого газу для потреб населення згідно з Положенням про організацію та проведення аукціонів з продажу нафти, газового конденсату, природного, скрапленого газу та вугілля, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.04.2000 № 599, за даними ВАТ “Харківгаз” планова рентабельність не перевищує встановлений розпорядженням голови облдержадміністрації від 17.08.1999 № 696 (зі змінами) граничний рівень 20%.
Відповідно до проведених Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області моніторингів та перевірки були зафіксовані такі ціни на газ скраплений для побутових потреб населення за 1 балон місткістю 50 л (21 кг):

 

Період
Ціна, грн.
Планова рентабельність до експлуатаційних витрат (без урахування вартості газу), %
вересень 2008 р. – січень 2010 р.
110,00
2
лютий 2010 р. – квітень 2010 р.
130,00
9,6
травень 2010 р. – лютий 2011 р.
139,00
4,6

 

Прийняття даного проекту розпорядження забезпечить виконання державної політики ціноутворення та дотримання належного рівня соціального захисту населення.

2. Цілями прийняття цього регуляторного акта є:
- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 №1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)” (зі змінами);
- установлення економічно обґрунтованих цін на газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб.

3. Визначення та оцінка всіх прийнятих альтернативних способів досягнення встановлених цілей
1) Альтернативним способом досягнення встановленої цілі державного регулювання може бути ринковий механізм, тобто, вільне ціноутворення на газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб, без втручання органів виконавчої влади. За таких умов громадяни не матимуть можливості скористатись правом на соціальний захист.
2) Для розв’язання зазначеної проблеми пропонується державне регулювання цін шляхом установлення нормативу рентабельності на газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб, відповідно до повноважень облдержадміністрації, наданих постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)" (зі змінами).

4. Опис механізмів і заходів, які забезпечують розв`язання визначеної проблеми
Прийняттям даного проекту розпорядження запроваджується державне регулювання цін шляхом установлення нормативу рентабельності на газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб, що сприятиме стабілізації цінової ситуації в області.
Запровадження державного регулювання, з одного боку, спонукатиме суб’єктів господарювання до безумовного дотримання встановленої дисципліни цін, а з іншого, забезпечить можливість Державній інспекції з контролю за цінами в Харківській області в разі виявлення порушень застосовувати економічні (штрафні) санкції та оперативно впливати на процес ціноутворення.
У проекті розпорядження голови Харківської облдержадміністрації враховані пропозиції Державної інспекції з контролю за цінами в Харківській області щодо розміру нормативу рентабельності на газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб.

5. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей
Введення розпорядженням голови Харківської облдержадміністрації державного регулювання цін на газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб, забезпечить можливість його придбання споживачами за економічно обґрунтованими цінами.

 

6. Очікувані результати прийняття регуляторного акта
Вжиті заходи позитивно вплинуть на процес ціноутворення в зазначеній сфері господарської діяльності.
У разі прийняття запропонованого проекту регуляторного акта можливі такі вигоди та витрати:
 

 

№ п/п
Об`єкт впливу
Вигоди
Витрати
1.
Держава
Забезпечення стабілізації цін на газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб, запобігання неправомірного завищення цін на зазначену продукцію
Витрат не зазнає
2.
Населення
Захист від цінового тиску та забезпечення соціальних гарантій через механізм формування доступного та економічно обґрунтованого рівня цін на газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб
Витрат не зазнає
3.
Суб`єкти господарювання
Можливе збільшення обсягів реалізації продукції
У випадку порушення державної дисципліни цін матимуть місце витрати у вигляді еконо­мічних (штрафних) санкцій згідно з чинним законодавством

7. Обґрунтування запропонованого строку дії регуляторного акта
Термін дії розпорядження необмежений.

8. Визначення показників результативності регуляторного акта
Основними показниками результативності дії регуляторного акта є встановлення економічно обґрунтованих цін на газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб, та дотримання належного рівня соціального захисту споживачів зазначеної продукції.


9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта
Базове відстеження результативності регуляторного акта проведено на етапі його підготовки.
Повторне та періодичне відстеження регуляторного акта буде здійснено відповідно до вимог статті 10 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

 

Начальник Головного
управління економіки
облдержадміністрації С.В.Авершин