Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Всесвітній день води

Всесвітній день водних ресурсів відзначається щорічно в один і той же день. У 2024 році День води буде відсвяткований 28-й раз в історії.

Воєнні дії рф на території України завдають суттєвої непоправної шкоди навколишньому середовищу, створюючи «екоцид».

Такі воєнні дії як вибухи нафтобаз, мінування водних об’єктів, руйнування водної інфраструктури, захоплення об’єктів водопостачання суттєво можна віднести до екологічних злочинів, які спричинили та можуть спричинити суттєві зміни у водному середовищі. Серед основних наслідків впливу воєнних дій на водні ресурси є забруднення вод важкими металами та азотовмісними елементами (мінування водойм, вибухи нафтобаз тощо), підтоплення територій та погіршення їхнього санітарного стану (руйнування та підрив дамб), відсутність централізованого водопостачання (руйнування насосних станцій).

Основним ризиком може стати наявність дефіциту безпечної води для різних видів споживання внаслідок захоплення водної інфраструктури та руйнування дамб й насосних станцій (наприклад – греблі Оскільського водосховища в Харківській області), а також посилення процесів евтрофікації у водоймах за рахунок забруднення води різними компонентами та внаслідок підтоплення територій.

22 березня 2024 року (офіційна дата Всесвітнього дня води) – це черговий привід нагадати людям про важливість збереження водних ресурсів, адже здоров’я та життя мільйонів людей залежать від їх кількості та якості. Очевидно, що для вирішення проблеми повинні бути залучені не тільки урядові та благодійні організації, а й зусилля кожної людини, що живе на планеті.