Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Всесвітній метеорологічний день

Ми живемо на взаємопов’язаній планеті. У нас одна Земля, одна атмосфера й один океан. Наша погода, клімат і кругообіг води не знають національних чи політичних кордонів.

Всесвітній метеорологічний день святкується щороку 23 березня в пам'ять про набуття чинності 23 березня 1950 року Конвенції про заснування Всесвітньої метеорологічної організації.

У 2023 році він відзначається під гаслом: «Майбутнє погоди, клімату та води – погляд крізь покоління».

Річниця також служить нагадуванням про зміну нашого клімату. В результаті парникових газів, що утримують тепло, середня глобальна температура сьогодні вища більш ніж на 1° за Цельсієм, ніж 150 років тому. Наша погода більш екстремальна, наш океан тепліший і кисліший, рівень моря підвищився, а льодовики та лід тануть. Швидкість змін прискорюється. Нам потрібні термінові дії зараз, щоб скоротити викиди та забезпечити, щоб майбутні покоління могли як вижити, так і процвітати на нашій планеті.

Хороша новина полягає в тому, що швидкий науково-технічний прогрес значно підвищив точність прогнозів погоди та рятівних ранніх попереджень. Великі дані обмінюються більш вільно, ніж будь-коли раніше, з’являються нові інструменти, зокрема машинне навчання та штучний інтелект. Досягнутий значний прогрес у моніторингу та моделюванні клімату для підтримки прийняття рішень.

В Харківській області національну гідрометеорологічну службу України представляє Харківський регіональний центр з гідрометеорології (Харківський РЦГМ). Основними завданнями РЦГМ є забезпечення проведення гідрометеорологічних спостережень та базових спостережень за забрудненням навколишнього природного середовища, збір, оброблення, узагальнення матеріалів спостережень, проведення гідроморфологічного та гідробіологічного моніторингу, забезпечення прогнозування погоди, агрометеорологічних умов вегетації сільськогосподарських культур та їх врожайності, небезпечних і стихійних гідрометеорологічних явищ.

До складу центру входять десять метеорологічних станцій, розташованих у місті Харкові, озерна гідрометеорологічна станція, комплексна лабораторія спостережень за забрудненням навколишнього природного середовища, відділ аерологічних спостережень, мережа гідрологічних постів.

З метою покращення існуючого стану довкілля області, інформування населення, забезпечення органів місцевого самоврядування та виконавчої влади інформацією для прийняття рішень в листопаді 2021 року рішенням обласної ради затверджено Програму державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря для зони «Харківська», заходами якої передбачено упровадження системи державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря.