Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Всесвітній день води

Всесвітній день води бере свій початок від Конференції з довкілля та розвитку, що мала місце у 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Основною причиною святкування цього дня є швидке зменшення запасів питної води. Генеральна асамблея ООН оголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів. Метою проведення цього Дня є підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води для продовження життя на Землі, а також про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня економіки і соціального добробуту. З 1993 року офіційно на всій планеті стали святкувати Всесвітній день води.

Цьогоріч Всесвітній день води пройде під гаслом «Станьте тими змінами, які ви хочете бачити у світі» і буде спрямований на вирішення проблем із водопостачанням та якістю води, яку споживає людство.

Харківська область має надзвичайно низьку забезпеченість водними ресурсами – 1,8% від загальних водних ресурсів України.

Джерелом покриття потреб у водних ресурсах по області є підземні води, поверхневі води басейну р. Сіверський Донець (Печенізьке водосховище), а також шляхом перекидання води по системі каналу Дніпро-Донбас в Краснопавлівське водосховище. Якість води у цих водосховищах відповідає нормам.

Джерелом питного водопостачання населення Донецької області та одночасно заповідною територією було і Оскільське водосховище у Ізюмському районі області, яке наразі повністю знищене.

Від часів Другої світової війни в Україні не було таких масштабних осушень водосховищ як те, що відбулось у квітні 2022 року на р. Оскіл. Українські екологи визначили цю подію однією з найбільших змін у довкіллі, що сталася у війну.