Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

7 вересня 2020 року світ відзначає Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба.

Ця екологічна дата встановлена  Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 19 грудня 2019 року, щоб привернути увагу до проблеми якості повітря.

У резолюції наголошується на важливості та нагальній необхідності підвищення обізнаності громадськості на всіх рівнях, а також заохочення та сприяння діям щодо покращення якості повітря.

Третій Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба відбудеться під гаслом «Повітря, яким ми дихаємо». Основна увага приділяється транскордонному характеру забруднення повітря, а також наголошується на необхідності колективної відповідальності та дій.

Необхідність підвищення поінформованості про проблему, вплив та вирішення проблеми забруднення повітря, збирання та обмін даними, результатами досліджень та передової практики, а також зміцнення міжнародного та регіонального співробітництва для ефективного здійснення – ніколи ще ці питання не стояли перед нами так гостро.

Ведення активних бойових дій на території України серйозно погіршує якість повітря. Бойові дії руйнують навколишнє середовище, забруднюючи його на довгі роки. Повномасштабна війна в Україні є трагедією світового масштабу. У довкілля немає кордонів. Забруднене повітря вітрами може віднести в будь-яку точку земної кулі.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час брифінгу в Media Center Ukraine повідомив, що за пів року війни фахівці Міндовкілля встановили понад 2000 фактів шкоди навколишньому середовищу. Шкода від викидів забруднюючих речовин у повітря в результаті російської агресії сягає 823 млрд.грн. За словами Міністра, обрахунок збитків природі від російської агресії буде продовжено для отримання Українським народом компенсації за шкоду довкіллю.