Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відзначення в Україні Національного Дня Проти Радону

Європейський Радоновий День: чому це важливо для України

Радон (радон-222) — це радіоактивний газ, без запаху, смаку та кольору, який виділяється під час розпаду урану. Через отвори у ґрунті, він потрапляє у ґрунтові і поверхневі води та будинки. В атмосферному повітрі, газ дуже швидко розсіюється та не представляє небезпеки. Середній рівень радіаційного фону, викликаного радоном в атмосферному повітрі, коливається в діапазоні 5-15 Бк·м3 (беккерелей на м3). У закритих приміщеннях досягає вищого рівня. Найбільш високі значення - у шахтах, печерах і водоочисних спорудах. У будівлях, наприклад житлових будинках, школах і офісних приміщеннях, рівень радонової радіоактивності, може досягати понад 10 000 Бк·м3. Радон також може виділятись від будівельних матеріалів. Приміром, у Швеції близько 15% усіх завищених концентрацій радону у приміщеннях, зумовлено використанням голубого легкого бетону, що використовується під час будівництва.

Чим небезпечний радон

Потрапляння продуктів розпаду радону у дихальні шляхи людини, під час дихання, може викликати пошкодження ДНК клітин і привести до розвитку раку легенів. Радон є другою, після куріння, причиною розвитку раку легенів. Збільшення довгострокової об'ємної активності радону на кожні 100 Бк·м3 підвищує ризик виникнення раку легенів на 16%. Імовірність розвитку раку легенів в результаті впливу радону у курців в 25 разів вище, ніж у тих, хто не палить.

У Сполучених Штатах Америки та Великій Британії, безпосередньо внаслідок раку легень, викликаного радоном, щороку вмирає близько 21000 та більше 1000 осіб відповідно. По Україні таких даних немає, внаслідок відсутності відповідних досліджень.

Окрім того, дочірні продукти розпаду цього газу можуть викликати лейкемію у дітей. При цьому зв’язок між вмістом радону в місцях перебування і кількістю випадків лейкемії у дітей має приріст до 34% на кожні 100 Бк·м3.

Норми щодо вмісту радону

Нормативно визначеним показником концентрації радону є «Середньорічна еквівалентна рівноважна об’ємна активність ізотопів радону у повітрі будівель (ЕРОА)». Нормативним документом, що встановлює стандарти ЕРОА – є Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97). Норма для дитячих, санаторно-курортних та оздоровчо-лікувальних закладів, приміщень будівель та споруд, які будуються та реконструюються для експлуатації з постійним перебуванням людей – 50 Бк·м3. Норма для звичайних приміщень, які експлуатуються з постійним перебуванням людей – 100 Бк·м3.

Норматив вмісту радону у воді, визначається вимогами Державних санітарних правил і норм 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною" і складає 100 Бк·м3.

В Україні близько 25% житлового фонду не відповідає вимогам щодо вмісту радону у повітрі приміщень.

За даними ДУ «Інститут громадського здоровʼя імені О. М. Марзєєва» за 2015 рік, сумарний збиток від радону у повітрі приміщень для України може сягати 1,5 мільярдів гривень у рік.

Як вберегтись від радону

Для зниження концентрації радону варто:

  • удосконалити вентиляцію у будівлі;
  • регулярно провітрювати житлові та робочі приміщення;
  • встановити вентиляцію у підвальному чи цокольному приміщеннях;
  • звертати увагу на якість будівельних матеріалів, що використовуються для ремонту чи будівництва;
  • герметизувати підлогу та щілини у стінах.

Головне: з 2015 року, за ініціативи Європейської Радонової Асоціації, щорічно країни ЄС, 7 листопада, відзначають Європейський Радоновий День. Цього дня, проводяться конференції, навчальні та інформаційні заходи, громадські кампанії і акції. Всі означені активності присвячені тематиці захисту населення від радону. З метою актуалізації проблем, пов’язаних з радоновим забрудненням, в Україні стартувала ініціатива з приєднання країни до відзначення Європейського Радонового Дня.

Однак, враховуючи сучасний стан національної системи радонового захисту та особливості сприйняття цієї проблеми населенням, в Україні, пропонується назвати цю дату - "Національний День Проти Радону".