Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Про схвалення «Клопотання щодо створення регіонального ландшафтного парку «Смарагдове джерело»

Як повідомили в Департаменті захисту довкілля та природокористування Харківської обласної державної адміністрації, відповідно до статті 52 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» схвалено Клопотання щодо створення регіонального ландшафтного парку «Смарагдове джерело», розроблене в поточному році науковцями біологічного факультету та факультету географії, геології, рекреації і туризму Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна на замовлення благодійного фонду «Дружня підтримка».

Метою створення регіонального ландшафтного парку «Смарагдове джерело» орієнтовною площею 6173,03 га є збереження своєрідної природної місцевості у передмісті м. Харкова, в т. ч. заплави правої притоки р. Сіверський Донець - р. Уди.

Розширення мережі природно-заповідного фонду відповідає процесу формування національної екологічної мережі в області та збільшення відсотку заповідності, визначеного Державною стратегією регіонального розвитку на 2021-2027 роки, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2020 року № 695, та Стратегією розвитку Харківської області на 2021-2027 роки, схваленою рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1196-VIІ.

Створити регіональний ландшафтний парк «Смарагдове джерело» пропонується на територіях Бездюдівської, Височанської, Мереф’янської, Південноміської та Харківської громад Харківської області.

Відповідно до вимог чинного законодавства у разі схвалення клопотання проводиться його погодження з власниками та первинними користувачами природних ресурсів у межах територій, рекомендованих для заповідання.

На цей час Клопотання щодо створення регіонального ландшафтного парку «Смарагдове джерело» надсилано до Головного управління Держгеокадастру у Харківській області для визначення переліку землевласників та землекористувачів в межах території, що пропонується до заповідання.

Крім того, Клопотання направлено на погодження до ДП «Жовтневе лісове господарство», як основного власника та первинного користувача природних ресурсів земельних ділянок, які включено до території запроектованого регіонального ландшафтного парку.

На підставі результатів погодження клопотання буде проводитись розробка проекту створення регіонального ландшафтного парку.