Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аналітична записка до питання створення регіональних багатосторонніх груп з імплементації Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні.

Історія питання.

Відкритий доступ заінтересованих сторін до інформації щодо платежів і доходів у видобувному секторі, надається на виконання Закону України “Про забезпечення прозорості у видобувних галузяхˮ та відповідно до міжнародного стандарту Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (далі - ІПВГ).

Уряд України приєднався до ІПВГ у 2009 році, а у 2013 році Україна отримала статус країни, що впроваджує ІПВГ. Відповідно до вимог стандарту ІПВГ, починаючи з 2015 року, були підготовлено шість національних звітів ІПВГ (що охопили інформацію за 7 років), які опубліковано на офіційному сайті Міненерго та на національному сайті ІПВГ (http://eiti.org.ua/ ). У червні 2019 року на Глобальній Конференції ІПВГ прийнято новий Стандарт ІПВГ, який уточнює порядок розкриття інформації та її обсяг з метою забезпечення підвищення прозорості та підзвітності у видобувних галузях.  Зокрема суттєво розширено увагу до питань гендерної рівності, участі місцевих спільнот та захисту навколишнього середовища.

Відповідно до Меморандуму з GIZ про співпрацю розроблено електронну систему подання та публічної частини національного порталу ІПВГ України (онлайн-платформа https://eiti.gov.ua/ ).

Запровадження електронної системи подання та аналізу звітності ІПВГ сприятиме:

поінформованості суспільства стосовно діяльності компаній видобувної галузі та отриманих Урядом платежів від цих компаній;

налагодженню конструктивного діалогу між представниками компаній, Уряду та інститутів громадянського суспільства  стосовно управління природними ресурсами, ефективного використання корисних копалин;

спрощенню роботи зі збирання та аналізу даних, підготовки щорічних національних звітів ІПВГ.

На виконання статті 8 Закону України "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях", Положення про багатосторонню групу з імплементації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (БГ ІПВГ), затвердженого наказом Міненерго від 08.09.2020 № 580, зареєстрованого в Мін'юсті 27.10.2020 № 1055/35338, четвертого грудня 2020 року було утворено багатосторонню групу з імплементації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (БГ ІПВГ) на національному рівні.  До складу БГ ІПВГ увійшло по 4 представники ІГС, ЦОВ та компаній видобувного сектору.

Багатостороння група є постійно діючим колегіальним органом, що утворюється Міненерго з метою здійснення нагляду за процесом розкриття інформації у видобувних галузях відповідно до вимог Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях

Розвиток ІПВГ на регіональному рівні.

24 лютого 2021 року Розпорядженням № 149-р КМУ затверджено у План дій із впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” у 2021—2022 роках (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-planu-dij-iz-vprovadzhennya-iniciativi-partnerstvo-vidkritij-uryad-u-20212022-t240221).

Полтавська, Львівська, Харківська, Сумська, Івано-Франківська, Чернігівська облдержадміністрації  та Міненерго визначені відповідальними за реалізацію Кроку 5 завдання із «Запровадження електронної системи подання та аналізу звітності ІПВГ» щодо залучення до реалізації ІПВГ на регіональному рівні, представників видобувних компаній, що здійснюють видобування на відповідній території, а також інститутів громадянського суспільства». Строком виконання цього кроку зазначено січень-жовтень 2021 року.

18-19 травня 2021 року в рамках тижня Партнерства «Відкритий Уряд» було проведено 2 вебінари: «Регіональний аспект впровадження  міжнародної Ініціативи прозорості у  видобувних галузях (ІПВГ) в Україні» та «Прозорість і підзвітність видобувних галузей».

На підтримку виконання завдання зі створення БГ ІПВГ на регіональному рівні, ГО НОВА Енергія спільно з іншими учасниками Асоціації ЕнергоТранспарентність за підтримки Проєкту "Ефективне управління державними фінансами ІІІ", який виконує Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Федеративної Республіки Німеччини, запустили пілотну ініціативу з публічного обговорення процесу формування таких робочих груп у Полтавській, Львівській та Харківській областях.

В рамках ініціативи заплановано проведення 4-х публічних заходів у кожній із пілотних областей. В процесі проведених заходів має бути обговорено та погоджено:

- шляхи формування Багатосторонньої групи з впровадження ІПВГ;

- основні принципи діяльності та повноваження локальної багатосторонньої групи;

- склад локальної багатосторонньої групи та порядок його формування;

- організація роботи локальної багатосторонньої групи, обов’язки її членів;

- звітність та моніторинг діяльності локальної багатосторонньої групи;

та інші питання належного демократичного залучення до реалізації ІПВГ на регіональному рівні представників видобувних компаній та інститутів громадянського суспільства.

За результатами проведеної діяльності у кожній із пілотних областей очікується створення регіональної БГ ІПВГ (шліхом підписанні Меморандуму чи відповідного рішенні облдержадміністрації), затвердження Положення про регіональну БГ ІПВГ, формування складу регіональної БГ, розроблено Річний робочий план обласної багатосторонньої групи з імплементації ІПВГ.

Обласна багатостороння група з імплементації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях, що діє на регіональному/місцевому рівні.

Порядок створення, загальні засади організації роботи та повноваження обласної багатосторонньої групи з імплементації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях, що діє на регіональному/місцевому рівні визначається відповідним Положенням.

Основним завданням функціонування локальної багатосторонньої групи є імплементація Ініціативи щодо забезпечення прозорості видобувних галузей на локальному рівні для підвищення прозорості, підзвітності та якості управління видобувною галуззю, а також участь у процесі імплементації актів законодавства, ухвалених на виконання положень Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» (далі – Закон), положень міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, принципів та вимог Стандарту ІПВГ.

У своїй діяльності локальна багатостороння група керується Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства України, рішеннями, ухваленими у встановленому законодавством порядку на засіданнях національної багатосторонньої групи з імплементації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях, та цим Положенням.

До складу локальної багатосторонньої групи на паритетних засадах входять представники трьох, або чотирьох заінтересованих сторін – 1) місцевих органів державної виконавчої влади та/або органів місцевого самоврядування, 2) суб’єктів господарювання всіх форм власності, що здійснюють видобуток корисних копалин та зареєстровані у встановленому законом порядку у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці, 3) громадських об’єднань та/або громадян, заінтересованих в імплементації положень Закону. Кожна заінтересована сторона призначає або делегує до складу локальної багатосторонньої групи однакову кількість представників.

Основними принципами діяльності локальної багатосторонньої групи є:

- взаємоповага і недопущення дискримінації;

- вільне обговорення питань та прийняття рішень;

- гласність та прозорість діяльності;

- відкритість;

- паритетність представництва інтересів за осіб;

- дотримання законодавства України та стандартів ІПВГ.

До повноважень локальної багатосторонньої групи може бути віднесено:

  • здійснення нагляду за процесом розкриття інформації суб’єктами господарювання, що здійснюють видобуток корисних копалин державного та місцевого значення на території відповідної області відповідно до вимог ІПВГ;
  • розгляд пропозицій щодо підвищення ефективності функціонування видобувних галузей у частині нормативно-правового, організаційного, технологічного, матеріального та іншого забезпечення;
  • вироблення рекомендацій в частині запровадження та удосконалення механізмів цільового використання коштів, сплачених суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях на території області, у вигляді платежів, у межах територіальних громад, які безпосередньо зазнають впливу від діяльності у видобувних галузях;
  • підготовка звернень до Багатосторонньої групи з імплементації ІПВГ, що діє на національному рівні;
  • заохочення суб’єктів господарювання, що здійснюють видобуток на території області, до розкриття додаткової інформації (зокрема, щодо розвитку соціальної інфраструктури, впливу видобутку на довкілля, заходів із зменшення та нівелювання такого впливу, створення нових  робочих місць тощо);
  • обговорення та узгодження пріоритетних проектів соціально-економічного розвитку з цільовим використанням надходжень до місцевих бюджетів від видобувної діяльності;
  • підготовка пропозицій до програм соціально-економічного розвитку регіону, інших програм розвитку громад;
  • узгодження змісту угод про соціальне партнерство, планів соціального розвитку громад, що здійснюються за кошти видобувних компаній;
  • затвердження річного плану діяльності та звіту локальної багатосторонньої групи;
  • публікація та поширення інформації про всі спеціальні дозволи на користування надрами, виданих видані для здійснення видобувної діяльності в межах адміністративно-територіальної одиниці, з подальшим повідомленням про зміну власників таких дозволів;
  • здійснення заходів, спрямованих на покращення обізнаності громадськості про цілі, принципи, вимоги та переваги ІПВГ, та підвищення участі громадян у забезпеченні прозорості видобувних галузей на місцевому рівні. До таких заходів відносяться: діяльність інформаційних центрів, організація навчання, проведення семінарів, друк та розповсюдження друкованих матеріалів, організація гарячих телефонних ліній, організація громадських обговорень за участі представників заінтересованих сторін, конференцій тощо;
  • інші повноваження, передбачені законодавством.