Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про оголошення гідрологічного заказника місцевого значення «Руськолозівський»

Відповідно до статті 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» та статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з метою збереження біологічного, ландшафтного, природного різноманіття та забезпечення належної охорони природних комплексів і об’єктів, які мають особливу природоохоронну, наукову та естетичну цінність, на черговій сесії Харківської обласної ради, яка відбулася 10 червня 2021 року, було прийнято рішення щодо оголошення нової заповідної території – гідрологічного заказника місцевого значення «Руськолозівський».

Гідрологічний заказник місцевого значення «Руськолозівський» площею 33,5 га розташований на території Харківського району (раніше – Дергачівський) Харківської області (околиці с. Руська Лозова).

На зазначеній заповідній території мешкають типові та унікальні у групування рослин та тварин, зокрема рідкісні види, занесені до Європейського червоного списку тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі, Червоної книги України та Переліку видів рослин, що підлягають особливій охороні на території Харківської області. Флора зазначеної території нараховує понад 300 видів рідкісних рослин, в тому числі цінних лікарських видів, що підлягають особливій охороні на території Харківської області.

Прийняте рішення Харківської обласної ради є частиною процесу формування національної екологічної мережі в області та збільшення відсотку заповідності, визначеного Державною стратегією регіонального розвитку на 2021–2027 роки, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2020 року № 695, та Стратегією розвитку Харківської області на 2021–2027 роки, схваленою рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року №1196-VII.